23 de maig de 2019
23.05.2019
Diari de Girona

Mor Eduard Punset, l'optimista polièdric de curiositat inabastable

Fill de metge rural que va viure a Cistella i a Fonteta, va ser conseller de Tarradellas i ministre de Suárez i va triomfar com a divulgador científic

23.05.2019 | 01:00
Mor Eduard Punset, l'optimista polièdric de curiositat inabastable

Eduard Punset, divulgador científic de curiositat inabastable, home que va mantenir des de petit una intensa relació amb les comarques gironines, ha mort als 82 anys d'edat a Barcelona, després que el 2007 se li diagnostiqués càncer de pulmó, de manera que ha arribat la fi física també per a l'home que afirmava que l'ésser humà arribarà aviat a la immortalitat, i que la seva mort no estava demostrada. Punset va ser al llarg de la vida jurista, economista, polític, periodista i escriptor, a més d'un divulgador científic molt popular pel programa Redes de TVE (1996 al 2014). Les xarxes socials van omplir-se de mostres de condol i comentaris sobre aspectes d'un científic que es va dedicar a la divulgació del coneixement basant-se en la seva insaciable curiositat i el seu etern optimisme.

Nascut a Barcelona el 20 de novembre de 1936, Punset era fill d'un metge rural que va exercir a Cistella, localitat empordanesa on va viure de petit, fins que es va traslladar a Madrid, on es va llicenciar en Dret a la Universitat Complutense, per estudiar després Ciències Econòmiques a Londres i París. Va militar en el Partit Comunista als anys 50 i a partir del 1958 va residir una dècada a França, Suïssa i Anglaterra. El 1962 va ser redactor de la BBC i director econòmic de The Economist a Londres. El 1969 va ingressar com a economista al Fons Monetari Internacional (FMI).

De retorn a Espanya, es va incorporar el 1973 al Banco Hispano Americano com a sotsdirector general de Planificació i Estudis Econòmics i Financers i, entre el 1977 i el 1978, va ser secretari general tècnic del Ministeri d'Indústria i Energia. A final del 1979 va entrar al govern de la Generalitat provisional de Tarradellas com a conseller d'Economia i Finances.

En les primeres eleccions autonòmiques del 1980 va ser elegit diputat per Centristes de Catalunya UCD i posteriorment va entrar en l'últim govern d'Adolfo Suárez, com a ministre sense cartera de Relacions amb les Comunitats Europees (1980-1981).

El 1982 va abandonar UCD i va ser elegit diputat independent per les llistes de Convergència i Unió (CiU) a les eleccions generals fins a la seva renúncia el 1983.

Elegit el 1984 president del Cercle Català de Madrid, el 17 d'abril de 1985 va ingressar al Centre Democràtic i Social (CDs) d'Adolfo Suárez. El 1987 va ser elegit eurodiputat pels CDs i reelegit el 1989. Va conservar el seu escó a l'Europarlament fins al 1994.

Va ser després d'aquesta etapa marcada per la seva activitat econòmica i política quan Eduard Punset va guanyar molta popularitat com a divulgador científic, especialment com a director i presentador del programa Redes, emès per la 2 de Televisió Espanyola des del 1996 al 2014. També va exercir com a professor de Ciència, Tecnologia i Societat a la Facultat d'Economia de l'Institut Químic de Sarrià i va escriure nombrosos llibres de temàtica política, social, científica o d'intel·ligència emocional.

Punset va tenir casa a Fonteta i una estreta relació amb les comarques gironines. Entre d'altres, el 2010 va tenir una assistència massiva a la seva conferència Viatge al poder de la ment, al CaixaForum Girona, i va rebre els premis Liberpress i Manel Xifra i Boada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona