Sabies que el «Taxi plujós» que hi ha a l'entrada del Museu Dalí de Figueres, la primera obra que veu el visitant, va arribar a tenir fins a sis rèpliques, una del president nord-americà Franklin D. Roosevelt i una altra de l'actor Clark Gable? Sabies que Dalí va dissenyar les aixetes d'or de la cambra de bany de Gala a partir del llaç de Möbius, el famós matemàtic?

Aquesta i altres curiositats les ha començat a difondre la Fundació Gala-Salvador Dalí a les xarxes socials a través d'una guia secreta per descobrir singularitats i anècdotes dels tres museus del triangle dalinià.

Coincidint amb el 115è aniversari del naixement del geni empordanès, la iniciativa desvetllarà alguns detalls desconeguts dels equipaments i s'estendrà fins a finals d'any.

L'objectiu és materialitzar un vell desig del pintor, que volia crear una guia per als admiradors del seu art. La guia recollirà un total de 24 obres i elements que es publicaran (principalment, a través de Facebook) cada setmana, dotze d'ells es presentaran en format audiovisual.

La Fundació figuerenca ha explicat en un comunicat que el misteri, el secret i l'enigma estan íntimament associats a la vida i obra de Dalí.

El mateix artista l'any 1976 va començar una Guía Secreta del Teatro-Museo Dalí, però l'anhel de donar a conèixer els elements enigmàtics de la seva última gran obra va quedar en suspens.

Ara, des de la Fundació, volen continuar aquesta tasca desplegant la mirada per a tot el triangle dalinià.

La idea d'incloure el secret en el títol de la proposta arrenca, doncs, del mateix Salvador Dalí, que no només va titular Guía secreta del Teatro-Museu Dalí l'obra que volia publicar l'any 1976, sinó que abans ja havia conegut un èxit rotund de publicació amb l'autobiografia novel·lada La vida secreta de Salvador Dalí, que va veure la seva primera edició l'any 1942, i que avui continua reeditant-se en diferents idiomes cada vegada que s'exhaureixen els tiratges.

La Fundació Dalí recollirà fins a 24 obres i elements que es publicaran cada setmana, dotze dels quals es presentaran en format audiovisual. D'aquesta manera, escrits més acadèmics conviuran amb opinions i comentaris d'usuaris que contribuiran a donar vida a l'acció.

La coordinació del projecte ha anat a càrrec de Cinzia Azzini, responsable de mitjans digitals de la Fundació, i de Lucia Moni, membre del Centre d'Estudis Dalinians (CED).