La vitrallera gironina Anna Santolaria ha estat guardonada amb 10.000 euros dels Premis de les Arts de la Construcció, que atorguen el Ministeri espanyol de Foment i la fundació nord-americana del mecenes Richard H. Driehaus.

«Estic supercontenta, és un reconeixement molt important», va declarar ahir la vitrallera, nascuda a Mollet del Vallès i resident des de fa anys a Girona, on té el taller Can Pinyonaire.

A més de la dotació econòmica, el premi consisteix en una exposició que es farà a partir del 12 de juny a la madrilenya sala Las Arquerías, local d'exposicions del Ministeri de Foment.

Santolaria és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i també ha rebut formació a la Universitat de York. S'ha especialitzat en conservació i restauració de vitralls i també en la creació d'obres noves, sempre partint de les tècniques tradicionals.

Entre les seves obres destaca la restauració dels vitralls de la Casa Batlló de Barcelona, obra de Gaudí, que aquests dies s'ha reobert al públic; la Catedral de Naumburg (Alemanya), les catedrals de Lichfield i de York (Regne Unit), la Catedral d'Uppsala (Suècia), i el Monestir de Santes Creus, a Tarragona.

Va assumir la restauració total dels vitralls de l'església de Bordils i també té una obra de creació de sis vitralls per a la remodelació de la capella de la residència d'avis Les Vetes de Salt.

Membre de l'associació Greta i del Corpus Vitrearum de Catalunya, Santolaria també és autora de la tesina sobre la mundialment coneguda taula de vitraller del segle XIV que conserva el Museu d'Art de Girona, un cas únic al món que presenta l'eina de treball associada a un vitrall que sobre ella es va elaborar en temps medieval.

Dotats econòmicament pel filàntrop Richard H. Driehaus, els Premis de les Arts en la Construcció volen promoure els oficis tradicionals de la construcció que utilitzen tècniques menys contaminants que els productes sintètics i que fomenten l'economia local, especialment necessària en les àrees afectades per la despoblació, a més d'oferir oportunitats a la conservació de monuments i conjunts històrics.

Els guardons d'aquesta edició s'han concedit a quatre artesans de diferents disciplines als quals se'ls premia amb 10.000 euros cadascun. Un altre dels guardons ha recaigut en el mallorquí Lluc Mir, especialista en la construcció de murs de pedra en sec típics de la Mediterrània.

Per la seva part, Miguel Á. Balmaseda, d'Écija (Jaén), ha estat premiat en la categoria de treballs en fusta, i Luis Prieto, de Lleó, pot presumir d'haver estat distingit en la categoria d'acabats i altres treballs de la construcció tradicional.

Els premis s'entregaran el 12 de juny a la seu del Ministeri de Foment, a Madrid, i el mateix dia quedarà inaugurada l'exposició de treballs dels quatre guardonats.