31 de maig de 2019
31.05.2019
Diari de Girona

S'exposen a Torroella les pintures de J.M. Mascort donades per Cati Sastre

L'artista va pintar els paisatges de la plana del Baix Empordà i també marines amb les Medes

31.05.2019 | 13:02
Una marina de José María Mascort.

La Fundació Mascort de Torroella de Montgrí ha presentat aquest divendres la cessió que Catalina Sastre Masó (L'Escala, 1931-Torroella de Montgrí, 2018) va fer del seu fons privat d'obres del pintor paisatgista José María Mascort a la Fundació Mascort. La institució presenta l'exposició José María Mascort. Llegat Catalina Sastre.

Per primera vegada, aquesta institució privada dedica íntegrament una exposició a un llegat particular, designat amb l'interès comú d'assegurar-ne la seva adequada protecció, conservació i difusió.

Es tracta de la tercera exposició que la fundació dedica al plenairista José María Mascort Galibern (Barcelona, 1890-1947), oncle de Ramon Mascort Amigó, fundador i president de l'entitat i principal col·leccionista de l'obra del seu oncle. Aquest any s'exhibirà per primera vegada el fons que custodiava Catalina (Cati) Sastre, esposa de José (Pepe) Montaner Mercader, també nebot del pintor.

La mostra, que també vol ser un homenatge a Cati Sastre, mostra un centenar d'olis i pastels -gairebé tots de petit format- que revelen el paisatge més quotidià de l'artista que, malgrat ser d'origen barceloní, transcorre majoritàriament a la població baixempordanesa de Torroella de Montgrí, vil·la originària del seu llinatge familiar.

Les obres de Mascort, qui va ser deixeble de Joaquín Sorolla i Fèlix Mestres, i va mantenir una llarga amistat amb els pintors José María Vidal-Quadras i Joaquim Mir, descobreixen la plana de Torroella, les marines, els masos i la vida rural, així com també alguns retrats.

Amb aquestes, el públic podrà contemplar l'evolució pictòrica del seu autor, passant per les obres de joventut, quan Mascort s'iniciava en l'art de la pintura, fins a les que mostren un artista més madur, en el zenit de la seva trajectòria.

"El Montgrí i les seves contrades es reiteren a les seves teles i descobreixen un constant paisatge canviant. El blau de l'Estartit, la presència de les Medes, el castell a la muntanya majestuosa que domina el territori i els masos escampats per la plana van conformar els arguments principals en la seva pintura", afirma Rosa M. Creixell Cabeza, comissària de la mostra i autora del catàleg.

Rosa Maria Creixell


Doctora en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona i professora de la mateixa, Rosa M. Creixell és actualment la coordinadora acadèmica del Màster d'Estudis Avançats en Història de l'Art. És membre del Consell Assessor del Museu de Montserrat i del Consell Internacional de Museus (ICOM), i des de 2011 forma part del Patronat de la Fundació Mascort.

Com a investigadora, s'ha especialitzat en les arts decoratives d'època moderna, la història del moble i la vida quotidiana al segle XVIII a Catalunya, del que cal destacar les publicacions Cases grans. Interiors nobles a Barcelona (1739-1761) (2005), Noblesa obliga: l'art de la casa a Barcelona (1730-1760) (2013) i Palaus de Barcelona. Cases senyorials i vida privada de l'aristocràcia (2018), publicat per l'Ajuntament de Barcelona i Angle Editorial.

L'any 2009 també va comissariar l'exposició Els Mascort de la Fundació Mascort. Visions per al record, dedicada a la vida i obra del pintor, i va ser autora del seu llibre-catàleg José María Mascort. La força del paisatge, el primer estudi i anàlisi exhaustiu publicat de la seva prolífera obra pictòrica.

Com és habitual, la present exposició ve acompanyada per la publicació d'un catàleg homònim amb les imatges de les peces i la traducció dels resums dels textos introductoris al castellà i l'anglès.

José María Mascort. Llegat Catalina Sastre es podrà visitar des de l'1 de juny al 13 d'octubre de 2019, a la seu de la Fundació Mascort, la Casa Galibern, amb accés gratuït per a tothom.

Algunes obres a destacar de l'exposició són:

Mercat de Torroella de Montgrí, oli sobre tela, 87 x 73 cm
Mas Figueras, oli sobre tela, 60 x 73 cm
La Torre Gran, oli sobre tela, 65 x 54,5 cm
Roques, oli sobre tela, 25 x 30 cm
L'Estartit i les Illes Medes, oli sobre tela, 97 x 124 cm
Barca a la platja, oli sobre tela, 39 x 47 cm
Vinyes, oli sobre fusta, 34 x 41 cm, 1937
Pallers, oli sobre tela, 28 x 39 cm
Bodegó, oli sobre tela, 80 x 54 cm, 1933
Retrat de Clara Mercader Galibern, oli sobre tela, 75 x 60 cm
Capella de Sant Antoni a la nit, pastel, 62 x 47 cm

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona