El festival Ésdansa, que tindrà lloc del 19 al 25 d'agost a les Preses, estrenarà l'espectacle Socarrel, creat pel coreògraf Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l'artista electrònic Victor HA i el quartet de veus occitanes Vox Bigerri.

Aquest projecte de «fusió entre moviment, electrònica i colofònia tradicional» serà un dels plats forts de la 37a edició d'aquest cicle vinculat a la creació i a la innovació al món de la dansa, que també comptarà amb la presència d'artistes com Laia Santanach (Premi Delfí Colomer) i Miquel Barcelona.

D'altra banda, Santanach estrenarà el seu espectacle Àer, on planteja una revisió del ball tradicional del «contrapàs», origen de la sardana, mentre que Miquel Barcelona treballarà com a resident la seva proposta escènica Kórps.

Pel festival també passarà el xou La Resclosa, de la ballarina Núria Hontecillas i el músic Roger Andorrà, que l'any passat van fer residència a l'Ésdansa i que en aquesta edició presentaran el resultat de la seva investigació creativa al voltant del so de l'«electrogralla», que «torna lliure el moviment de la dansa tradicional i la regenera», en les seves paraules.

Pel que fa a les propostes internacionals, aquest any s'inclouran tres països inèdits dins el festival: Guatemala, Tanzània i Oman, que al costat de l'Equador, Corea del Sud i Armènia mostraran les seves danses tradicionals al públic.

El Festival ha volgut acollir de nou dues cultures amb danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En aquesta edició Oman, amb la dansa Al-Bar'ah, i Armènia, amb les danses Kochari, seran els països encarregats de fer gaudir els espectadors de moments inoblidables a través de les anomenades «propostes experiència».

El festival també comptarà, com és habitual, amb una línia formativa: l'Ésdansa'T, una oferta de gairebé 200 hores de formació per a ballarins de totes les edats que pretén convertir l'Ésdansa en un «campus d'arrel internacional» i en el «màxim referent formatiu del sector».