La Comissió Europea (CE), a través d'EuroHPC, ha triat Barcelona, Bolonya (Itàlia) i Kajaani (Finlàndia) per instal·lar els tres superordinadors més potents d'Europa, amb els quals competir contra l'alta tecnologia dels EUA, el Japó i la Xina.

Aquest futur ordinador s'instal·larà al Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), tindrà una potència pic de 200 Petaflops (200.000 bilions d'operacions per segon) i es posarà en marxa el 31 de desembre del 2020.

La UE invertirà en el nou superordinador de Barcelona uns 100 milions d'euros, la dotació més alta per a una infraestructura d'investigació a Espanya, i la resta, fins als 200 milions, l'aportaran el Govern espanyol, la Generalitat de Catalunya i els estats que han donat suport a la candidatura de la capital catalana: Portugal, Turquia, Croàcia i Irlanda.

El director del BSC, Mateo Valero, va dir ahir: «l'anunci és per a nosaltres un reconeixement a la nostra experiència de més de 15 anys investigant i donant servei d'alt nivell».

«Sempre hem pensat que Europa havia de treballar unida en una àrea tecnològica en la qual competim amb països tan potents com els EUA, la Xina i el Japó, i estem molt satisfets de poder dir ara que Barcelona tindrà un dels primers superordinadors inclosos en el nou full de ruta europeu de supercomputació».

La potència del nou supercomputador de 200 petaflops serà 17 vegades superior a la de l'actual superordinador del BSC, el MareNostrum 4, i 10.000 vegades més gran que la del superordinador que va iniciar la saga el 2004, el MareNostrum 1.

També les seves dimensions seran molt superiors, per la qual cosa la nova màquina haurà d'estar repartida físicament entre la capella de Torre Girona, seu de l'actual MareNostrum, i les plantes inferiors del nou edifici corporatiu del BSC, a pocs metres de la capella, encara que els detalls del projecte es donaran a conèixer dilluns que ve, durant la visita que el director general de Xarxes i Tecnologies de la CE, Roberto Viola, farà a la seu del BSC. El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va dir que Espanya «demostra la seva capacitat per liderar el futur mapa europeu de la supercomputació».

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions, Pedro Duque, va dir que es consolida el BSC com un referent mundial.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va remarcar el superordinador «garantirà» que Catalunya «lideri la revolució digital i tecnològica» i ocupi «un lloc de lideratge en el tema de la computació», a més de ser «bona notícia de país» perquè la inversió de la UE de 100 milions d'euros, «és la més alta en investigació que es farà a tot Europa».

El BSC, en què treballen 600 persones de 40 països, va ser creat el 2004 pel Govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), al voltant d'un grup de professors de la UPC liderats per Mateo Valero i del primer supercomputador, MareNostrum 1.