La Quadriennal de Praga, el principal festival dedicat a les arts escèniques, ha atorgat aquest dimecres el premi de millor exposició a Catalunya per una proposta artística que inclou una crítica a l'actuació policial durant el referèndum d'independència de l'1 d'octubre del 2017.

La Quadriennal ha distingit el pavelló català en el premi a la Millor Exposició de Països i Regions, al costat de França i Hongria, segons ha informat el festival escènic a la capital txeca.

"L'escenografia com a sabotatge, com a acció política, com a revolució, com a protesta. És una instal·lació des de múltiples punts de vista que examina el disseny (escènic) en relació amb la democràcia", destaca el jurat sobre el guardó a l'exposició catalana.

El premi ha recaigut en el muntatge "Prospective Actions (Catalunya 2004-2018)", en què s'exposen situacions "de conflicte social" com les protestes contra les retallades socials el 2011; el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 o les reaccions a la sentència del cas de violació en grup de La Manada.

La proposta de l'Institut del Teatre -dependent de la Diputació de Barcelona- es desenvolupa mitjançant un joc en què l'espectador ha d'anar seguint diferents instruccions que dona una veu en off.

A l'escenari dedicat a l'1-O apareixen imatges de la violència desplegada per la Policia Nacional per evitar la celebració del referèndum il·legal, intercalades amb imatges del pollet Calimero i del discurs del rei Felip VI, amb l'himne d'Espanya en una composició cacofònica i distorsionada.

La violència policial i l'efecte dels conflictes a la societat són els elements comuns dels sis escenaris presentats.

"No és un estand que et provoca un impacte estètic i ja està, sinó que una vegada que has jugat, t'adones que has entrat en un altre tipus de reflexió", ha explicat a Efe la setmana passada la comissària del pavelló català, Bibiana Puigdefábregas.

Segons ha afegit la comissària, aquesta proposta obliga el participant a plantejar-se moltes qüestions de com s'implica cadascú personalment en el món.

Els escenògrafs de l'Institut també es van inspirar en la protesta del 5 de desembre del 2018 contra La Manada; la protesta contra el desallotjament del centre Can Vies, que feia 17 anys que estava "okupat" i va generar una onada de protestes violentes; i l'expropiació de la sucursal bancària del Pax Bank ocorreguda al novembre del 2014.

Catalunya va participar en la Quadriennal del 2011 al pavelló oficial d'Espanya, amb l'aportació del treball de cinc artesans, i el 2015 ja va decidir tenir un propi.

La proposta de l'Institut del Teatre va suscitar polèmica i crítiques, com les del ministre de Cultura, José Guiraó, qui va lamentar la "tergiversació de la realitat" sobre 1-O.

La Quadriennal de Praga "no és per donar missatges polítics manipulats" i Catalunya, amb la seva decisió d'anar al marge d'Espanya amb un pavelló "regional", "ha perdut l'oportunitat" de mostrar el talent dels seus creadors, ha assegurat, de la seva banda, la directora general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (Inaem), Amaya de Miguel.

Més de 5.000 professionals i 800 artistes de 79 països han participat en la Quadriennal de Praga (PQ19), el certamen més important d'escenografia i arquitectura teatral del món.