17 de juny de 2019
17.06.2019
Diari de Girona

El Museu d'Art inaugura la mostra d'invidents «Toca Tocar»

La mostra «Dibuixos des de la ceguesa» posa en valor la capacitat creativa de les persones invidents

16.06.2019 | 23:03
L'exposició proposa al visitant l'experiència de dibuixar a cegues.

El Museu d'Art de Girona (md'A) va inaugurar dissabte l'exposició «Toca Tocar. Dibuixos des de la ceguesa», una mostra sobre dibuix de i per a invidents. La pregunta inicial d'aquest projecte va ser: «Si el disseny gràfic es basa en conceptes visuals, com podem dissenyar per a persones que no hi poden veure?» D'aquesta manera, es va organitzar un taller de dibuix per a cecs i els resultats es poden visitar fins al 29 de setembre al md'A.

L'impulsor és Genís Ibanco, estudiant de Disseny Gràfic a l'Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAP), a Olot, que va centrar el seu Treball Final de Grau en aquesta pregunta. Ibanco va reflexionar sobre com el disseny gràfic podia arribar a les persones amb ceguesa i formulava la possibilitat de realitzar un curs de dibuix per a invidents per presentar els resultats a les instal·lacions del museu.

L'experiència, conduïda pel mateix Ibanco, es va iniciar amb un taller de dibuix adaptat a invidents, coorganitzat per l'ONCE Girona, el qual, a partir del dibuix de petits objectes de la vida quotidiana, tenia l'objectiu de posar en valor per aquest col·lectiu la importància de la línia i el traç, més enllà de l'estètica, com a mitjà d'exploració del món més immediat.

Des de l'organització es va voler conceptualitzar una exposició totalment accessible per a invidents, en la qual ells són els protagonistes i també posar en una situació similar els visitants de la mostra, ja que poden assajar el dibuix a ulls clucs o bé recórrer l'exposició completament a cegues. La mostra busca sensibilitzar els visitants i potenciar les exposicions inclusives. La inauguració va comptar amb l'assistència de la directora dels serveis territorials de Cultura a Girona, Carme Renedo, del director de l'ONCE Girona, Fran Rodríguez, de l'impulsor del projecte, Genís Ibanco, i de la resta de participants en el taller de dibuix i protagonistes de l'exposició.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona