Els arquitectes Pau Sarquella (Banyoles, 1986) i Carmen Torres (Barcelona, 1986) (Sarquella Torres), finalistes del Premi FAD Internacional amb el projecte de la llar d'infants Bang Nong Saeng Kindergarten van ser guardonats amb el Premi FAD Internacional d'Opinió (votat per la resta de finalistes i socis del FAD) i van aconseguir així mateix una menció especial del jurat. El jurat estava integrat per Anne Lacaton, qui recentment ha estat guardonada amb el Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premi Mies van der Rohe, com a presidenta, i els vocals Marta Labastida i Pep Quílez.

El projecte, que partia d'un reduït pressupost, s'estructura en un conjunt de cobertes modulars, pensat per créixer en el temps en funció de les necessitats de l'escola i de les futures donacions per completar el conjunt. Les tècniques constructives aplicades tenen el seu origen en la reinterpretació de l'acolorida arquitectura endèmica i autoconstruïda de la zona, així com de la tecnologia i recursos disponibles.

Les cobertes coronades amb unes xemeneies solars garanteixen la ventilació natural dels espais, aconseguint un molt bon confort tèrmic sense consum energètic i aprofitant les qualitats del clima tropical.

El punt més destacat, però, és el component social del projecte, ja que, durant quasi 3 mesos, els arquitectes amb els seus alumnes de la capital van conviure amb la gent del poble, els nens de l'escola i els obrers locals, fomentant un ambient col·laboratiu i creatiu, intergeneracional i internacional on l'intercanvi d'experiències i coneixement va ser una constant.

Pau Sarquella i Carmen Torres han tornat a Catalunya després de quatre anys de docència a Bangkok, per obrir despatx entre Banyoles i Barcelona.

Un dels primers projectes que han realitzat és l'exposició El Millor disseny de l'Any, on està exposada la llar d'infants Bang Nong Saeng Kindergarten. El projecte va ser encarregat a través d'un concurs organitzat pel FAD, on van resultar guanyadors formant equip amb els dissenyadors gràfics Forma (Dani Navarro, Joel Lozano i el també banyolí Josep Duran).

A l'exposició, ubicada al Disseny Hub de Barcelona, es pot veure la selecció de les millors obres de disseny gràfic, arquitectura, creació artística i disseny de moda de l'any 2018. L'exposició és gratuïta i estarà oberta al públic fins a l'1 de setembre.

Valoració del jurat

El jurat dels premis FAD va valorar el treball de Sarquella i Torres com «una optimització intel·ligent de recursos on l'arquitectura exerceix el paper principal com a eina per generar un programa amb només alguns elements del lloc. Aquesta hàbil estratègia per adaptar les circumstàncies (la comunitat, la ubicació i el pressupost) dona com a resultat una intervenció intel·ligent per a un projecte complex».