El Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, INESPAI, acaba de publicar un llibre que homenatja el fotògraf Valentí Fargnoli com un dels principals responsables de la transmissió de la memòria col·lectiva gironina.

La publicació del llibre il·lustrat Valentí Fargnoli. Una memòria persistent, volum desè de la col·lecció Quaderns de Fotografia, s'inclou en els actes de commemoració del 75è aniversari de la mort del fotògraf, conjuntament amb l'exposició itinerant Valentí Fargnoli. El paisatge revelat, que ara mateix es pot visitar la la Casa de Cultura de Girona.

El llibre conté un extens recull fotogràfic del fons Fargnoli custodiat per INSPAI i aporta la reflexió de diferents autors, entre ells la periodista Eva Vázquez, que considera al seu escrit - El Fargnoli retratista: un mapa d'humanitats-que el retrat, fos de persones individuals o de grups, «va ser una de les ocupacions principals de Fargnoli, encara que la seva activitat més vistosa fos la de documentalista».

La historiadora de l'art Marta Gassot parla de L'estètica de Valentí Fargnoli, mentre que l'arquitecta Sílvia Musquera s'endinsa en La Costa Brava de Valentí Fargnoli, retrats de paisatges, i Mariona Seguranyes parla sobre Valentí Fargnoli, fotògraf d'art i arqueologia.

Retrats, paisatges de mar, fotografia documentalista d'art i d'arqueologia, i també molts altres paisatges i activitats humanes queden recollits en aquest volum a través de la càmera de Fargnoli, que va deixar un testimoni que es va gravant, generació rere generació, a la retina del ciutadà, contribuint així a la transmissió de la memòria col·lectiva gironina.

Per Natàlia Navarro, Cap d'INESPAI, el llegat de Fargnoli permet comprendre una part important «de la nostra memòria».