L'escriptora i periodista Montse Barderi és la guanyadora de la 52a edició del premi Prudenci Bertrana de novel·la amb l'obra La memòria de l'aigua, sobre el destí de tres generacions de dones que reivindiquen el seu lloc al món, segons va fer públic ahir el jurat del premi literari gironí.

En aquesta ocasió, els integrants del jurat del premi, dotat amb 30.000 euros i format per Xavier Cortadellas, Gemma Lienas, Care Santos, Albert Villaró i Glòria Gasch, han hagut d'escollir entre un total de 51 manuscrits.

El Prudenci Bertrana és un dels premis que convoca la Fundació Prudenci Bertrana i que publica Grup 62, conjuntament amb altres premis com el Miquel de Palol de poesia, el Carles Rahola d'assaig i el Ramon Muntaner de literatura juvenil.

L'apartat de poesia, dotat amb 2.400 euros, i en què han participat 86 poemaris, l'ha guanyat Ramon Cardona Collell per l'obra Tocat i Enfonsat, amb referències a la pintura europea i el món grec, així com a la naturalesa salvatge.

El jurat estava integrat per Lluís Calvo, Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font, Pere Gimferrer i Víctor Obiols.

En el cas del 40è Premi Carles Rahola d'assaig, el guanyador ha estat Ferran Sáez Mateu amb La vida aèria, un assaig en forma de dietari, amb la mirada d'un filòsof. El jurat en aquest cas estava format per Francesc-Marc Àlvaro, Ignasi Aragay, Mita Casacuberta, Joaquim Nadal i Josep Lluch.

Lluís Prats, de la seva banda, ha guanyat el 34è Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil, dotat amb 6.000 euros, i al qual s'han presentat un total de vint obres, per la novel·la Kambirí di Lampedusa.

En aquesta obra relata la història d'una nena acabada de néixer que és rescatada d'una pastera a l'illa italiana de Lampedusa, on un metge decideixi adoptar-la i tot el seu poble l'ajuda a criar-la.

Lliurament el 17 de setembre

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el pròxim 17 de setembre a l'Auditori de Girona, on també es lliuraran els premis Cerverí de lletra a una cançó i de lletra a projectes digitals de literatura catalana.

La Fundació Bertrana ha iniciat aquest any la publicació dels guanyadors a través d'un comunicat, a l'espera de la seva presència a l'acte de lliurament.