Europa ha concedit 200.000 euros a Ripoll per al projecte Despertant instruments adormits, que consisteix a organitzar concerts, exposicions i fins i tot un gran congrès internacional sobre les músiques medievals de la quarantena d'instruments musicals que hi ha esculpits en pedra a la portalada romànica del monestir de la vila, alguns dels quals han estat reproduïts i ja sonen a les mans d'alguns músics.

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, el musicòleg Antoni Madueño (director del projecte europeu i creador de Despertant instruments adormits) i Carme Polo, directora de la candidatura UNESCO, van anunciar divendres que el projecte ha estat seleccionat dins el subprograma Creative Europe-Cultura.

Això significa que el projecte, liderat per Ripoll, que té un pressupost de 355.500 euros, rebrà 200.000 euros aportats per la Comunitat Europea, mentre que els altres 155.000 euros els aportaran els quatre països participants, que en aquest cas són França, Xipre, Itàlia, que actuen com a socis de Catalunya.

Munell es va mostrar «molt satisfet» per l'obtenció d'aquesta subvenció i va destacar que «és un projecte a desenvolupar en dos anys i comporta un intercanvi d'experiència i valors molt elevat».

Universitat de Barcelona

La Universitat de Barcelona i la musicòloga expecialista en música medieval Maricarmen Gómez Muntaner donen suport a un projecte que inclourà concerts als 4 països esmentats, activitats vàries, exposicions i que finalitzarà amb un gran congrés internacional que tindrà com a eix central la Portalada i les seves músiques.

Madueño va agrair el suport de Ripoll a un projecte «boig i molt minoritari com és la música medieval però que ara té el reconeixement Europeu». Va afegir que el projecte connecta el passat i el present a través d'unes músiques que es tocaven.