Una cita imprescindible amb l'art d'ahir i l'art d'avui per estendre ponts a l'art del demà s'inaugurarà avui dissabte al Palau Bourbon del Monte, a Monte Santa Maria Tiberina (Perugia). Es tracta de l'exposició Territorio Goya, que acollirà autoretrats originals, dibuixos i pintures del geni espanyol, a més d'obres de mestres italians que van deixar empremta en el gegant aragonès durant la seva formació juvenil, entre elles dues rèpliques de Rafael. I, com a contrast lúcid i eloqüent, el treball audaç i combatiu del català Pepe Moll de Alba amb l'exposició Romper viejos hábitos, formada pels quadres que van alimentar el llibre del mateix títol, publicat per Vegueta Edicions.

La imatge central d'aquesta obra és una perruca rococó. No fa Pepe Moll pinzellada sense fil perquè «del que estic parlant és del temps que estem vivint i plantejo aquesta pregunta»: Com mantenir-se intacte davant la tempesta? «Vivim un moment en què qualsevol pot sentir algun tipus de tempesta en la seva vida. En la política veiem el que està passant i en l'empresa estem assistint a un canvi de model. El temps nou portarà amb si fascinants novetats que ni podem imaginar, la creació de treballs que no existeixen i la creativitat trobarà la manera d'anar-se adaptant».

Però, es (ens) pregunta l'artista, «què fer mentre esperem? Com ens podem adaptar a allò nou sense perdre'ns del tot? Com conviurem amb robots si encara portem perruques rococó invisibles? Hi va haver un temps, després de la Revolució Francesa en què les persones es van treure aquelles perruques blanques. Però hi va haver un període de transició en què convivien persones amb perruques amb aquells que se les havien tret. I en aquest punt és on connecto amb el temps de Goya, quan el vell encara no ha desaparegut i el nou no acaba d'arribar».

Veu l'artista que «estem vivint un temps de transició d'aquest tipus. Per això per a mi té un significat tan especial que sigui just amb Goya amb qui exposi, ja que el tenia al cap, perquè ell va ser un dels que es va treure aquella perruca blanca».

Pintor i dissenyador

Pepe Moll de Alba (Barcelona, 1966) va estudiar pintura a Munic, disseny gràfic i il·lustració a Stuttgart i va acabar la seva formació artística a Roma. Des de fa dues dècades és el director artístic de l'editorial Alba. Els seus llibres han obtingut el Premi Nacional al Llibre Millor Editat i han estat exposats entre els llibres més bells del segle XX a la Biblioteca Nacional de Madrid.