El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) incorporarà dos nous gèneres en la programació d'aquest any. Es tracta del teatre gestual contemporani i del teatre-dansa.

El director del festival, Martí Peraferrer, ha destacat aquest dimarts en roda de premsa que tot i que a Catalunya no estem acostumats a tractar la dansa, "als països de l'Est és un gènere que dominen molt" perquè de ben petits es formen en dansa, música i teatre.

En aquesta edició del festival hi haurà quatre companyies de l'Europa de l'Est que portaran espectacles d'aquest gènere. D'altra banda, l'obra inaugural del festival serà una coproducció internacional del FITAG dirigit per una brasilera i amb actors de Brasil, Argentina, Colòmbia, Marroc Portugal i Catalunya. El festival arrencarà el 27 d'agost i finalitzarà el 31.

El director del festival, Martí Peraferrer, ha avançat que aquesta edició es vol centrar a "corrents més modernes" del teatre amateur.

Els encarregats d'acostar el gènere del teatre-dansa a les comarques gironines seran quatre companyies de l'Europa de l'Est (una d'Ucraïna, una altra de Geòrgia, una de Romania i una de Rússia) que concentraran els seus espectacles al Centre Cultural de la Mercè. A més, el festival els ha encarregat un espectacle conjunt que faran al pati de la Casa de Cultura.

Peraferrer ha destacat la importància d'aquest gènere teatral en què els actors "no parlen, només ballen" i a través de la dansa "expliquen històries". El director ha remarcat que a Catalunya no és habitual veure aquest tipus d'espectacles, però sí que ho és en els països de l'Est, on "és un gènere que dominen molt".

Per altra banda, aquest any el FITAG tindrà dues coproduccions internacionals. La primera d'elles -que també serà l'espectacle inaugural- està sota la direcció de la brasilera Carolina Correa i comptarà amb actors de diferents països com ara Marroc, Portugal, Colòmbia, El Salvador i Brasil. Aquests actors treballen colze a colze amb els catalans seleccionats en un càsting. L'espectacle està titulat 'Experiment autoficció' es basa en l'expressió corporal.

La segona de les coproduccions del festival ha unit Israel amb Catalunya en què dos rodamóns es creuen amb Godot i tenen alguna cita, tot i que l'espectador no veurà mai aquest tercer personatge. A banda de les dues coproduccions, en aquesta edició del festival també hi haurà companyies d'Argentina, Brasil, Colòmbia, Itàlia i Xile. De fet, aquest últim és el país convidat en la XIX edició del festival, amb tres espectacles de tres companyies diferents.

Matinals de teatre

Una altra de les novetat del FITAG és que programarà tres funcions a les 12 del migdia a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura. Peraferrer ha detallat que la intenció és ocupar l'espai que abans tenia el petit FITAG, un espai reservat per a espectacles infantils que fa tres anys van abandonar. En aquesta ocasió només hi haurà una sessió del dissabte dedicada als més petits.