L'escriptora i gestora cultural Vinyet Panyella ha estat designada com a nova presidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) en el primer ple d'aquesta entitat celebrada a la seva seu del Palau Moja de Barcelona després de la presa de possessió dels seus set nous membres al Parlament.

En aquest ple constitutiu també ha estat nomenada com a vicepresidenta del CoNCA la gestora cultural en l'àmbit de les arts escèniques Margarida Troguet, mentre l'especialista en polítiques culturals Jordi Font assumirà les funcions de secretari.

El Parlament ha acollit aquest dijous la presa de possessió dels set nous membres del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts en un acte presidit pel president de la cambra Roger Torrent, i al qual també ha assistit la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

A més de Vinyet Panyella, Margarida Troguet i Jordi Font han pres possessió del càrrec el gestor cultural Salvador Casals, el director d'orquestra Edmon Colomer, l'editora Núria Iceta i la productora cinematogràfica Miriam Porté.

Després de prendre possessió del càrrec i en nom dels nous membres del CoNCA, Vinyet Panyella ha pres la paraula i ha descrit el plenari entrant com un grup heterogeni amb diferents sensibilitats, però unit per una trajectòria compromesa amb la cultura.

Ha afegit que inicien ara una etapa de cinc anys de mandat amb la voluntat de garantir “una actuació independent i àmplia” en l'àmbit cultural.

Entre les línies que vertebraran la seva acció ha destacat els costos i el finançament de la cultura, les necessitats d'inclusió, la perspectiva de gènere, la interrelació entre l'educació i la cultura i entre les humanitats i les ciències, així com el diàleg amb la resta d'administracions.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat als nous membres del CoNCA que s'uneixin per lluitar per "una cultura catalana oberta, integradora, plural i transversal, però també moderna i encarada a les transformacions que s'estan donant en el nostre context".

Ha remarcat la diferència entre l'època en la qual va néixer el Consell, fa 10 anys, i el moment actual, en què "les plataformes han canviat radicalment els hàbits de consum i al mateix temps també perillen drets fonamentals".

"Necessitem més que mai un CoNCA i unes institucions alineades amb la defensa de la llibertat d'expressió”, ha conclòs Torrent.