10 de agost de 2019
10.08.2019
Diari de Girona

Troben un conjunt de diverses eines útils al jaciment de Roca Foradada

L'equip d'arqueòlegs que treballa a la zona de Fontcoberta creu que ara s'està més «a prop» d'identificar l'assentament original

10.08.2019 | 00:28
Una de les pedres que servien com a nucli per treure'n d'altres a Roca Foradada.

L'equip d'arqueòlegs que treballen en el jaciment de Roca Foradada de Fontcoberta ha trobat diverses restes d'eines útils que feia servir la comunitat de neandertals que va habitar la zona fa uns 80.000 anys. Es tracta de pedres que tenien funcions determinades i que els habitants d'aleshores utilitzaven per a les seves tasques diàries. Són peces en forma de serra o de punxó que s'han trobat al costat d'altres que eren les que feien servir per polir les que després utilitzaven.

Aquesta troballa és destacable perquè, segons els arqueòlegs, fa pensar que l'assentament original és proper a la zona en què estan excavant. El director dels treballs a Roca Foradada, Agustí Díaz, assegura que si s'acabés trobant el lloc on es van establir s'obriria «un ventall de recerca molt gran» a la comarca del Pla de l'Estany.

Els investigadors han trobat restes de pedres que servien com a eines útils al costat d'algunes que servien per tallar o bé com a nucli d'aquestes eines. O sigui, les peces originals de les quals un cop se n'havien tret les que es feien servir es deixaven com a rebuig.

El fet que s'hagin trobat aquestes dues classes de peces fa que els arqueòlegs creguin que la comunitat que vivia a la zona va haver de marxar del lloc de manera sobtada. «Hi ha dues explicacions, o bé un fenomen natural que els va obligar a marxar i deixar les eines o que se les van oblidar, cosa improbable», explica Alfons Díaz.

Tot plegat fa que l'equip que treballa en aquest jaciment cregui que l'assentament original, que es creu que era de grans dimensions, estigui proper a la zona on s'està treballant. De fet, es creu que es tractava de neandertals seminòmades, que ocupaven una àrea «bastant extensa», propera i eren coneixedors del terreny.

Per això, el fet de poder descobrir on va ser el lloc on es van instal·lar inicialment permetria «obrir un ventall» d'investigació nou, en relació als jaciments que es troben al Pla de l'Estany. «Si el trobéssim ens ajudaria a conèixer la dinàmica cultural d'aquestes societats i les podríem comparar amb la de la Cova de l'Arbreda», assenyala Díaz.


Quantitat i qualitat

Una de les particularitats de Roca Foradada és la quantitat i la qualitat de les restes arqueològiques que s'hi ha trobat. Díaz explica que avui en dia el del Pla de l'Estany és l'únic que es troba a l'aire lliure de les comarques gironines i que s'està excavant sistemàticament. «Ara mateix és el jaciment per excel·lència», assenyala Díaz. El director dels treballs també destaca la «clara vinculació amb l'entorn», ja que fa 80.000 anys era un «espai idíl·lic» que probablement era un aiguamoll ple d'aigua i, per tant, de vida. «En aquesta zona es podia caçar i beure aigua, per tant, era perfecte», concreta.

Roca Foradada s'ha revelat com un jaciment prolífic de la prehistòria. Situat a Fontcoberta, es va descobrir el 1982 quan un pagès treballava el camp, però no va ser fins el 2014 quan es va començar a excavar de manera periòdica. Data del paleolític mitjà (80.000-40.000 aC) i a diferència dels altres de l'època que hi ha a la comarca –situats en coves o abrics– aquest té la particularitat que es troba a l'aire lliure.

Durant les primeres campanyes, els arqueòlegs van centrar-se a explorar el subsòl i el perímetre d'un camp de conreu. Aquí, van trobar-hi un autèntic taller d'indústria lítica. «Es tractava d'una zona on els neandertals tallaven la pedra in situ», concreta el director de l'excavació. La d'aquest any 2019 és la sisena campanya que es realitza en aquest jaciment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
 

L'últim El més llegit