Joan Pacheco, que ara té gairebé 89 anys, va fugir camí de l'exili des de Girona amb la seva mare i el seu germà. Va ser a finals de gener del 1939, quan ell tenia 8 anys i el seu germà, 6, i la Guerra Civil espanyola era a punt d'acabar. Durant tres dies van esperar el seu pare a la Vajol, a l'Alt Empordà, però no van aconseguir-ho i es van veure empesos a marxar cap a França passant pel coll de Lli, a la Catalunya del Nord. La seva història s'explica al llibre Demà tindrem sort, que la filòloga Núria Martí va publicar l'any passat. Ara, el fotògraf Jack Gou, impressionat per aquest relat, ha decidit recrear-lo en un curtmetratge que es va començar a gravar fa quinze dies als escenaris on van passar els fets, pràcticament sense recursos i amb figurants que hi participen sense cobrar res.

Amb pocs recursos econòmics però amb un testimoni d'excepció. Aquest és el punt de partida del curtmetratge que portarà el mateix títol del llibre que el va inspirar, Demà tindrem sort, i narrarà la història d'en Joan Pacheco. El protagonista té ara gairebé 89 anys però manté una memòria excepcional que va permetre que l'escriptora, Núria Martí, pogués reproduir, en forma de novel·la, aquell periple viscut de petit.

El fotògraf i impulsor del projecte, Jack Gou, va assistir a la presentació que es va fer del llibre durant l'acte de Camins de Tornada i va decidir que aquesta història era digna de ser immortalitzada, ara, a través de la pantalla. D'aquesta manera, i després de rebre el suport d'Òmnium Cultural i l'ANC, Gou va decidir emprendre l'aventura, que ha comptat de nou amb el testimoni de Pacheco i de l'escriptora, que ha participat en l'elaboració del guió. El projecte intercal·la recreacions de com centenars de persones fugien de l'arribada de les tropes de Franco en aquell 1939, aguantant el fred i la fam, amb els testimonis. La idea és plasmar la història i recordar totes aquelles famílies que van fer la dura travessa.

El film, però, només recull la primera part de la història narrada en el llibre. «Des que el protagonista, en Joan Pacheco, marxa de Girona fins que passa la ratlla i arriba a les Illes, a la Catalunya del Nord», explica Martí.

Durant aquest període de temps, que en Joan recorda que va durar uns deu dies, en van estar tres esperant el seu pare a la Vajol. Però no s'hi van aconseguir reunir, van haver de marxar sense ell camí de l'exili passant pel coll de Lli. Amb ell no es van tornar a veure fins al cap d'un any, quan el van localitzar al camp d'Argelers.

Un període inacabat

Martí assegura que és una història «d'exili». «És una més, n'hi ha moltes que ens ajuden a entendre què va passar. Convé que ho recordem, no fa tants anys que va passar i, a més, és un període que no s'ha tancat. Encara estem fent dol», assegura l'escriptora. Per explicar-ho no només han comptat amb un testimoni d'excepció sinó que Pacheco també forma part del curtmetratge posant la veu en off. «Em fa molt de goig però, sobretot, em dona a entendre que segueixo tenint molta sort perquè tots han interpretat molt bé el que va passar», assegura en Joan.

Els responsables del curtmetratge tenen previst estrenar-lo a Girona i Figueres a partir del pròxim mes de novembre, tot i que encara s'han de confirmar dates.