Un doblet d'obres de la dramaturga banyolina Clàudia Cedó, La reina de la bellesa de Leenane, de La Perla 29, o el monòleg Nenes i nens, dirigit per Joel Joan, són algunes de les més de quaranta propostes escèniques que passaran aquesta tardor per Figueres. El teatre el Jardí, la sala La Cate i l'auditori Caputxins seran els quatre escenaris que participaran de forma estable en la programació de la ciutat, després que s'hi hagin fet diverses inversions per millorar-ne la funcionalitat i la comoditat per a l'espectador.

El teatre el Jardí serà de nou l'espai per als espectacles de gran format, com La reina de la bellesa de Leenane, dirigida per Julio Manrique i nominada a sis premis Butaca, entre ells el de millor muntatge i direcció; la comèdia Lapònia, de Cristina Clemente i Marc Angelet, protagonitzada per Roger Coma; o el retorn dels sevillans Atalaya TNT a Figueres després de tres anys amb Rey Lear de William Shakespeare.

El Jardí també serà l'escenari d' Una gossa en un descampat, de Clàudia Cedó, dirigida per Sergi Belbel. Aquesta història d'una parella que ha de fer front a la pèrdua d'una criatura durant l'embaràs va resultar guanyadora de tres premis de la Crítica (millor text, espectacle i actrius principals) i tres Butaca (millor muntatge de petit format, text i direcció). Cedó serà present a la programació figuerenca per partida doble, ja que la sala La Cate també recupera la premiada comèdia Tortugues: la desacceleració de les partícules.

A banda, el Jardí també acollirà de nou dos espectacles amb la fórmula d'unir el públic i l'actuació al mateix espai: el musical Una habitació buida, de la companyia Llançat, amb música de Clara Peya; i Finestres, dels figuerencs La Funcional, a partir de contes de Pere Calders.

La Cate també acollirà altres propostes de petit i mitjà format, com l'obra escrita i dirigida per la figuerenca Helena Tornero, El futur, que es va estrenar al Teatre Nacional de Catalunya a principis d'any o el monòleg Nenes i nens, que dirigeix l'actor Joel Joan i interpreta l'actriu Anna Sahun.

La Cate també estrena enguany el Cicle 66 Butaques a la sala Toni Montal, una programació musical de petit format cada tercer divendres de mes que busca la proximitat entre el públic i els artistes i arrencarà amb Guillamino, Joana Serrat i Nico Roig.

Pel que fa a la dansa, La Cate ha programat Likes, de la ballarina Núria Guiu, premi de la Crítica 2018 al Millor solo de dansa, que posa en qüestió el valor social dels likes a les xarxes socials a partir de l'anàlisi de dos dels fenòmens més populars de Youtube: el cover dance i els tutorials de ioga.

L'altra proposta de dansa de la programació d'aquests mesos a Figueres és Hop, un espectacle gratuït a la plaça Josep Pla per acostar el públic als balls urbans.

L'auditori Caputxins, sota la programació artística de Joventuts Musicals de Figueres, segueix apostant pels músics del territori i comptarà amb les actuacions de Neus Plana i Maria Camahort, David Turró i Martí Aiguabella, Equinox Projecte i el Trio Kom.

Respecte a la programació familiar, s'han programat quatre propostes: la primera és un espectacle itinerant gratuït amb la companyia La Baldufa, que obrirà la temporada el 28 setembre amb un gran zepelí passejant-se pels carrers de Figueres. A La Cate es podrà veure l'espectacle de dansa Aigua, de Mons Dansa, i l'obra de teatre i titelles Hamelí, de Xip Xap Teatre. La proposta més esperada pels més petits, però, és la presentació de l'espectacle del desè aniversari d'El Pot Petit, que es podrà veure el mes de desembre al teatre municipal el Jardí.

Les entrades es posen a la venda aquest dijous de 7 a 9 del vespre a la taquilla del teatre el Jardí i al web figueresaescena.cat. Entre altres promocions, es manté el paquet promocional per comprar un espectacle de gran format i un de petit o mitjà format a un preu de 21-24 euros en funció de la zona. A més, en col·laboració amb el Teatre Principal d'Olot, s'ofereix un 50% de descompte als espectadors que comprin l'entrada per veure Rey Lear a Figueres el 12 d'octubre i per Así que pasen cinco años, també de la companyia Atalaya TNT, el dia abans a la capital garrotxina.