L'editorial empordanesa Llibres del Segle acaba de reeditar Turistes, sirenes i gent del país, de Manuel Costa-Pau, una lectura pionera de la irrupció del turisme de masses. La seva publicació, l'any 1966, va generar un fort impacte en la premsa de l'època, per l'abordatge d'un fenomen nou anant més enllà de les estadístiques i aportant-hi una perspectiva més humana.

Comparat en el seu moment amb un altre títol de l'època, Els altres catalans, de Francesc Candel, l'assaig de Costa-Pau (Garriguella, 1936 - Girona, 2016) analitzava l'arribada del turisme de forma rigorosa, però també amena per al lector, combinant les dades econòmiques i sociològiques amb la vivència que aquest nou fenomen social suposava per als locals i els mateixos forasters.

Per fer-ho, l'escriptor i editor usava diferents recursos literaris, sobretot retalls de converses, ja fossin reals o imaginades.

La reedició de Turistes, sirenes i gent del país compta amb un pròleg de la professora Mary Nash i una presentació de l'historiador Enric Pujol, que recorda la repercussió de la publicació de l'assaig als 60 i el que en deia el mateix autor en les diverses entrevistes que se li van fer.

Així, per exemple, d'una entrevista de Carmen Barbeta a La prensa l'estiu del 66, se'n desprèn la visió de Costa-Pau de la importància d'un turisme que havia arribat per quedar-se i que marcaria «un abans i un després» pel desenvolupament del país.

L'acceptació que va tenir el llibre va fer que el 1967 se'n publiqués una versió espanyola a càrrec de Dima Ediciones, i que es pensés a fer-ne també edicions en francès, anglès o italià, unes traduccions que finalment no es van materialitzar.