La figura de l'arquitecte noucentista Josep M. Pericas serà el protagonista d'una exposició a l'octubre, repartida entre la Casa Masó i la seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Girona (COAC). Juntament amb Masó, Pericas va ser l'arquitecte més destacat del Noucentisme català però fins ara encara no se li havia dedicat una exposició que analitzés amb profunditat la seva contribució a l'arquitectura moderna catalana de la primera meitat del segle XX.

Comissariada per l'arquitecte Josep M. Claparols Pericas i l'historiador de l'art Aleix Catasús, l'exposició Josep M. Pericas i Morros. 1881-1966. Arquitecte ofereix una completa visió retrospectiva de la contribució i del llegat de Pericas, tant pel que fa a l'arquitectura com també en el disseny d'objectes domèstics i litúrgics.

Pericas (Vic, 1881 - Barcelona, 1966) forma part de la generació d'arquitectes que des del Modernisme van evolucionar cap al Noucentisme, amb una forta influència dels corrents més avançats d'arquitectura i disseny que dominaven el panorama europeu fins a la Primera Guerra Mundial. Molt vinculat a Osona, la figura de Pericas és encara avui desconeguda tot i haver projectat obres de gran rellevància a Vic, Torelló i Barcelona.

A més de fotografies dels seus principals edificis, l'exposició que s'inaugurarà a Girona el 18 d'octubre inclou plànols i objectes originals i dedica una atenció especial al projecte conjunt que va fer amb Masó per a la construcció de la Clínica Mental de Santa Coloma de Gramenet per encàrrec de la Mancomunitat de Catalunya.

Aquesta tardor, el COAC-Girona i la Fundació Rafael Masó també col·laboren en la itinerància de l'exposició La casa noucentista: arquitectura unifamiliar a Catalunya (1913-1932), que avui es presenta a la Casa Saladrigas de Blanes i a partir del 15 d'octubre es podrà veure a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa d'Olot. Aquesta exposició comissariada per Mercè Vidal presenta una panoràmica de l'arquitectura domèstica noucentista per donar a conèixer els arquitectes més representatius i les seves aportacions a partir d'una selecció d'imatges històriques i actuals de tretze cases, entre elles la mateixa Casa Saladrigas.