18 de setembre de 2019
18.09.2019
Diari de Girona
PREMI LLETRA A LA MILLOR INICIATIVA DIGITAL

Intel·ligència artificial per a la poesia i «booktrailers»

18.09.2019 | 00:07
Intel·ligència artificial per a la poesia i «booktrailers»

Deep Blue Rhapsody, un projecte que posa la intel·ligència artificial al servei de la poesia, i Booktrailers, del paper a la pantalla, una iniciativa que convida els joves lectors a crear tràilers de llibres, han estat reconeguts amb els dos premis Lletra d'enguany, dotats amb 2.000 euros cadascun.

Deep Blue Rhapsody, una idea original de Maria Farràs i Eulàlia Drago, cocreada per Josep Pedrals, Taller Estampa i Carles Pedragosa per al festival Kosmopolis del CCCB és, pel jurat del premi, la Millor iniciativa digital sobre literatura catalana.

En paraules de Pedrals, el projecte es podria definir com «l'home contra la màquina en un combat poètic», és a dir, una batalla en què el poeta competia amb una tecnologia entrenada per crear poesia per veure qui paria els millors sonets.

Aquest experiment d'intel·ligència artificial aplicada a la generació de text tindrà ara una segona part, un projecte al qual els autors dedicaran la dotació del premi, i que «en lloc de treballar contra la màquina, ho farà amb màquina».

La Millor experiència didàctica d'ensenyament-aprenentatge va distingir Booktrailers, del paper a la pantalla, de Raquel Casas, professora de Llengua i Literatura a l'institut Dolors Mallafrè i Ros de Vilanova i la Geltrú. La iniciativa, que busca apropar la literatura als més joves a través de la tecnologia, els proposa adaptar alguna de les lectures fetes durant el curs escolar en format audiovisual.

Així, textos com Bodas de sangre, de Federico García Lorca, o Cartes al més enllà, d'Olga Borràs, s'han convertit en vídeos creats per grups d'alumnes de primer a quart d'ESO, una eina educativa que engresca els joves fent servir el llenguatge que utilitzen més habitualment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona