Els paisatges d'obaga, racons per a la infància i la família; les carenes, zones de risc i confrontació on hi ha les històries d'amor i la joventut; i les solanes, espais tranquils de reflexió que «converteixen el poemari en un llibre d'autoajuda per guarir-se del fred de l'hivern», són els tres apartats que conformen Tocat i enfonsat, de Ramon Cardona, l'obra guanyadora del 42è Premi Miquel de Palol de Poesia, dotat amb 2.400 euros.

Catedràtic de grec i llatí en un institut de Tàrrega, Cardona combina la docència amb la recerca arqueològica. Va ser precisament en una excavació en una terrisseria ibèrica a Pontons on van néixer els poemes premiats.

«Excavant sol vaig sentir una deflagració, una inspiració que després va anar fent la seva feina per dins», recordava ahir Cardona, que va assenyalar que havia quedat «atrapat pel paisatge» d'aquell indret del Penedès. «Per mi cada escena que vivim és un bodegó que se n'ha anat», va assenyalar el poeta de Solsona establert a Verdú, autor de tres poemaris més i mereixedor de diversos reconeixements per la seva obra poètica.