Barcelona s'ha erigit en centre neuràlgic de la gastronomia mundial amb la celebració de The best chef awards. El certamen ha acollit per primera vegada un simposi internacional que, sota el títol #FoodMeetsScience, ha comptat amb diversos científics i xefs com el gironí Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, que han analitzat la relació entre la cuina i la ciència. Una trobada que ha estat preludi de l'entrega de premis Best chef awards, que es farà avui a la Universitat de Barcelona. Els guardons reconeixeran els cent «millors cuiners del món», una llista que Roca ha encapçalat en les dues últimes edicions. Durant la jornada, el xef ha reivindicat una «revolució humanist» a la cuina i ha subratllat la «innovació» i «creativitat» del sector gastronòmic català.

L'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona va ser l'escenari ahir de la conferència interdisciplinar #FoodMeetsScience, que també va comptar amb xefs d'arreu del món, com l'italià David Oldani, el polonès Wojciech Modest Amaro o la peruana Pia Leon, a més de Grant Achatz, dels Estats Units, o Vladimir Mukhin, de Rússia.

Roca va defensar una «revolució humanista» a la cuina per conèixer més els clients i adequar el servei a les seves necessitats o preferències. Igualment, celebrava que Barcelona sigui seu de The best chef awards, després d'edicions a Milà i Varsòvia. «Això vol dir que aquí hi ha un pol d'atracció gastronòmic», apuntava el xef.

Avui al vespre, a la Universitat de Barcelona s'hi farà l'entrega dels premis Best chef awards, que distingiran «els millors cuiners del món» d'entre una llista d'un centenar de finalistes amb noms com Albert Adrià, Andoni Luis Aduriz, Elena Arzak, Josean Alija, Eneko Atxa, Martin Berasategui, Quique Dacosta, Dani García, Joan Roca i David Muñoz, que ha quedat en tercera posició en les anteriors edicions. Com a novetat, el certamen redueix aquest any el rànking de millors cuiners de 300 a un centenar, escollits mitjançant una votació en línia i un jurat de professionals del món culinari i fotògrafs.

Joan Roca, distingit en les dues edicions anteriors del certamen com a millor xef del món, ha expressat que aquest any espera cedir el lloc a algun altre cuiner. «Tant de bo que sigui algú de casa, a Catalunya hi ha molta efervescència gastronòmica i talent», assegurava el xef, que indicava que «la cuina catalana està molt més valorada al món del que a vegades ens adonem». «Hi ha un gran exercici de creativitat i d'innovació que segueix vigent des que el va començar Ferran Adrià», afegia Roca, tot desitjant que la cuina catalana «miri el món» però que no perdi mai l'«essència» ni les «arrels».