El tenor Plácido Domingo ha cancel·lat la seva actuació al Metropolitan Opera de Nova York (Met Opera) en l'òpera Macbeth de Verdi, la primera que havia d'oferir en territori nord-americà després de les acusacions d'assetjament sexual per part d'una vintena de dones. «Estic feliç, a l'edat de 78 anys, d'haver pogut cantar el meravellós paper protagonista en l'assaig general de Macbeth, que considero la meva última actuació en l'escenari del Met», assegurava en un comunicat.

En el mateix document, el tenor posa en dubte les acusacions d'abús sexual i es mostra preocupat perquè les persones són condemnades sense que intervingui un procés penal. «Després de reflexionar, crec que la meva aparició en l'òpera Macbeth distrauria els meus companys», explica. Per això, segons relata Domingo, ha decidit retirar-se de les actuacions al centre novaiorquès, i ha volgut agrair a la direcció que hagin acceptat «gentilment» la seva sol·licitud. L'anunci de Domingo va arribar just un dia abans de l'estrena de l'espectacle i després que es donés a conèixer que diversos dels treballadors del Metropolitan havien expressat la seva disconformitat amb l'actuació del tenor espanyol a Nova York. L'actuació de Domingo era esperada en ser la primera que havia d'oferir en territori nord-americà, on s'han cancel·lat diversos concerts després que es fessin públiques les acusacions.

Després de les primeres denúncies, l'Òpera de Los Angeles va anunciar una investigació sobre les acusacions al tenor -director general de la institució-, i l'Orquestra de Filadèlfia, l'Òpera de San Francisco o l'Òpera de Dallas -aquesta després de la segona tongada d'acusacions que van sortir a la llum- van cancel·lar les seves actuacions. A Europa, en canvi, no s'ha cancel·lat cap dels esdeveniments previstos. A Salzburg va ser ovacionat fa unes setmanes i l'Òpera Estatal de Viena va confirmar que mantindria els contractes per les seves actuacions a l'octubre de 2019 i al juny de 2020 en «aplicar la presumpció d'innocència».

No obstant això, alguns teatres encara estan «a l'espera» de conèixer més informació respecte a futures investigacions. És el cas de l'Òpera Estatal d'Hamburg -on s'espera la presència de Domingo amb Simon Boccanegra al març de 2020-, que ha reiterat que es «pren molt seriosament» les acusacions. Tant a Colònia com a Cracòvia, les institucions que albergaran sengles concerts de Domingo (el 19 i el 22 de desembre, respectivament) han assenyalat que «de moment» es mantenen, però dependran de la decisió final del promotor. Altres confirmacions han estat les de la Staatsoper de Berlín, amb una actuació del tenor espanyol prevista per al gener de 2020. Domingo anirà al teatre berlinès del 16 al 19 de gener amb La Traviata, mateix títol amb què tancarà la propera temporada del Teatre Reial de Madrid, el maig de l'any vinent.

D'altra banda, i enmig de la polèmica, Plácido Domingo serà distingit, al costat d'altres 16 artistes, amb el Premi Batuta a Mèxic el proper 5 d'octubre, un guardó que «es va convocar abans» de conèixer-se les acusacions d'assetjament sexual contra el tenor però que l'organització manté perquè «es premia la trajectòria professional». L'organització és conscient «que possiblement susciti polèmica», tot i que assenyala que el tenor ja ha confirmat que assistirà a l'entrega del premi.