26 de setembre de 2019
26.09.2019
Diari de Girona

Localitzen una àrea de treball i un mosaic a la vil·la romana del Collet

La campanya d'excavacions del Laboratori d'Arqueologia i Prehistòria de la UdG també s'ha centrat en la trinxera de la Guerra Civil que travessa part del jaciment de Sant Antoni de Calonge

25.09.2019 | 23:57
El mosaic romà pertanyent a la vil·la romana del Collet de Sant Antoni, una de les troballes més destacades d'aquest setembre.

La campanya d'excavacions que s'està duent a terme al Collet de Sant Antoni de Calonge aquest mes ha tret a la llum un mosaic a la vil·la romana i una àrea de treball que, segons els investigadors, hauria funcionat al segle I abans de Crist.

Els treballs arqueològics, fruit d'un conveni entre l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i el Laboratori d'Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Girona (UdG), també han permès aprofundir en el coneixement sobre la trinxera de la Guerra Civil que travessa part del jaciment.

Els treballs, que van arrencar el 2 de setembre i s'allargaran fins demà, han posat el focus en dos àmbits del sector oest de l'àrea excavada, la qual cosa ha permès localitzar «una complexa àrea de treball d'època romana», apunten des del grup de recerca.

Aquest espai, que ja s'havia deixat parcialment al descobert durant la campanya de l'any 2017, està format per grans gerres d'emmagatzematge (dolia), sitges i canals retallades en la pedra del subsol i, a falta d'un estudi aprofundit, apunten que hauria funcionat durant la fase republicana de la vil·la romana, datada en el segle I abans de crist.

Aquesta campanya arqueològica també ha permès descobrir un mosaic «d'unes dimensions considerables» a l'era de la masia que s'alça al cim del promontori del Collet, apunten els investigadors.

El mosaic es va trobar fa uns anys durant la instal·lació d'un quadre elèctric i, l'any passat, la brigada municipal calongina va informar de la seva presència. Tot i que volien fer-hi un sondeig per confirmar-ne l'existència, les pluges de l'octubre passat ho van fer inviable.

Aquest any s'ha ofert una cala a l'àrea indicada, i s'ha pogut deixar al descobert un mosaic que, amb tessel·les blanques, grogues, blaves i vermelles, dibuixa diferents motius geomètrics.

Els investigadors assenyalen que cal ampliar el sondeig per confirmar-ne la datació, però que les característiques estilístiques apunten que hauria estat construït entre els segles II i III després de Crist.

La trinxera

A banda de les excavacions per aprofundir en el passat romà de la zona del Collet, durant la campanya també s'ha exhaurit pràcticament tota la trinxera de la Guerra Civil de l'àrea excavada. La trinxera està «molt ben dissenyada», segons la investigadora de la Universitat de Girona Anna Costa, i compta canalitzacions que permeten desguassar l'aigua, esglaons que connecten diferents nivells i recorreguts amb ziga-zaga per protegir els defensors en cas d'atac.

Per evitar ensurts com els de la campanya de l'any passat, quan es van trobar una granada de mà i un cap de morter, han treballat amb un detector de metalls. Aquest aparell els ha ajudat a desenterrar casquets de bala i alguna llauna de conserves que probablement es va fer servir durant el conflicte.

Tasques de consolidació

A banda de les excavacions, entre setembre i octubre també s'estan desenvolupant tasques de consolidació sobre les estructures arqueològiques ja descobertes en campanyes anteriors.

Aquests treballs de consolidació estan subvencionats per la Diputació de Girona, amb l'objectiu de preservar el patrimoni excavat i començar a preparar la futura museïtzació del jaciment del Collet.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona