L'Escola d'estiu Walter Benjamin Portbou ha celebrat aquest cap de setmana la seva quarta edició tot commemorant els 80 anys de la Retirada i de l'exili de 300.000 persones que van travessar les muntanyes dels Pirineus, passant per terres empordaneses, al final de la Guerra Civil el 1939. Organitzada per la Fundació Angelus Novus i l'Associació Passatges de Cultura Contemporània i sota el lema La frontera salvatge. 80 anys de La Retirada, es va celebrar un seminari al Centre Cívic Ca l'Herrero amb activitats complementàries dedicades a la fotografia, la performance i les arts visuals.

Una de les activitats principals de l'escola va ser la presentació del llibre La frontera salvaje

L'autor, que és un reconegut historiador especialitzat en la Guerra Civil espanyola, va explicar que «durant mig lustre, la frontera pirenaica va ser un territori salvatge, geografia de la indefinició, metàfora d'un món en desintegració, canal obert en totes direccions pels fluxos humans empesos a camins i dreceres per la ressaca postbèl·lica: refugiats, traficants, furtius, espies, policies; en definitiva, fugitius de la misèria».

Les novetats d'enguany

Per primera vegada, l'Escola va incorporar un acord amb els artistes residents a la Fàbrica de creació La Escocesa de Barcelona, que van treballar l'artista com a activador crític de la història. Precisament, els membres de La Escocesa van inaugurar dissabte al vespre l'exposició Paisatges desitjats, fruit de la seva residència a Portbou. Una altra novetat d'aquesta edició és l'acord amb el Festival de fotografia Fotolimo, amb un debat sobre Walter Benjamin i la fotografia, encapçalat pel fotògraf i especialista de Walter Benjamin Manolo Laguillo i la resta de fotògrafs del Festival Fotolimo.

Com a clausura de les jornades culturals, es van celebrar ahir un seguit d'actes commemoratius. A les 11 del matí, a la Casa Walter Benjamin, va tenir lloc la presentació del llibre de Maria Maïllat Walter Benjamin & Bertolt Brecht. Trobada a Portbou, amb presència de la mateixa autora. La publicació és un text dramàtic que planteja una conversa fictícia entre el filòsof Walter Benjamin i el dramaturg alemany Bertolt Brecht.

Per últim, al cementiri de Portbou es va fer un acte commemoratiu en memòria de Walter Benjamin i la descoberta de la placa que deixava constància de la celebració de la Declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional del Memorial Passatges a Walter Benjamin. En concret, i entre altres autoritats polítiques, hi va intervenir el poeta Carles Duarte. El diputat Joan Fàbrega (ERC) va agrair a l'Ajuntament de Portbou l'execució «d'aquest acte de gran significació política» i va felicitar l'organització «per la tasca que desenvolupa organitzant els actes commemoratius de la mort de Walter Benjamin». D'altra banda, i al mateix cementiri, es va realitzar l'ofrena floral i la lectura de poemes d'Hannah Arendt, Maria Zambrano i Walter Benjamin sota la direcció de Cari Oriol.