Artista polifacètic, dedicat a l'art i la música, però també a l'escriptura i la traducció, Guillem Soler (1905 - 1971) va estar vinculat tota la vida a Girona, on va conrear una rica vida social al costat de figures com Carles Rahola, Francesc Civil o Vaneti Fargnoli. Ara una exposició dels Amics del Museu d'Art recupera un intel·lectual que va decorar les esglésies del Mercadal i del Seminari de Girona i es va dedicar a la il·lustració literària.

Guillem Soler a Girona. Un artista versàtil entre el sacre i el profà, que s'inaugura aquest vespre al local dels Amics del Museu d'Art al carrer Ciutadans, parteix de la investigació de Lluís Brugués i Albina Varés sobre el compositor Francesc Civil. «Entre la seva correspondència vam trobar més d'un centenar de cartes de Soler i amb la informació que hi havia vam poder anar estirant el fil», explica Brugués sobre l'artista, que va néixer a Tarragona però va viure durant anys a Girona, on va realitzar la seva primera exposició.

Amb incursions en la pintura a l'oli, l'aquarel·la, el dibuix o el gravat, a més de la música, va ser a partir dels anys quaranta que es va dedicar a la pintura mural, decorant les esglésies del Carme, el Seminari i el Mercadal de Girona, Sant Martí de Palafrugel i el seminari de Solsona. Alguns d'aquests projectes, juntament amb un per a la capella dels Maristes que no es va materialitzar, es poden veure a la mostra, que estarà oberta fins al dia 31 d'octubre.

L'exposició també recull fotografies, gravats, aquarel·les i dibuixos com els que va fer per il·lustrar els Sonets del portuguès d'Elizabeth Barret Browining.

A banda de la mostra, hi ha prevista una conferència de Brugués i la historiadora de l'art Laura Cornejo (9 d'octubre) i una visita guiada per les esglésies que va decorar a Girona (26 d'octubre).