La reivindicació per la igualtat real entre dones i homes va marcar ahir l'inici del curs acadèmic a la Universitat de Girona (UdG), un acte en què el rector, Quim Salvi, va aprofitar també per denunciar un «finançament insuficient» que «limita la capacitat transformadora» de les universitats.

La lliçó inaugural de la periodista Cristina Fallarás, impulsora de la campanya #Cuéntalo per recollir testimonis de violències masclistes, va destacar «la revolució» que suposa parlar de les violències masclistes donant veu a testimonis i no només parlant de xifres. «Testimoni a testimoni es genera una nova memòria col·lectiva, es modifica la visió que la societat té d'ella mateixa», va reblar Fallarás en un discurs que va despertar forts aplaudiments a l'Aula Magna Modest Prats.

En la mateixa línia, la presidenta del Consell Social, Rosa Núria Aleixandre, va reivindicar la necessitat de treballar per a l'«equitat» de gènere a la universitat, buscant fórmules perquè la maternitat no penalitzi la carrera de docents i investigadores. A més, va exigir que l'equitat també sigui econòmica i va demanar més implicació en les beques salari que atorga la UdG.

En el mateix sentit va anar el discurs col·laboratiu elaborat amb aportacions de la comunitat universitària, en què es va reivindicar la defensa dels drets, la visibilització del talent femení i la perspectiva de gènere.

Va entomar el guant el rector de la UdG, Quim Salvi, que va insistir que cal lluitar «contra les diferències i va posar com a exemple algunes mesures que ha pres durant el seu mandat. A més, va avançar que el centre està tirant endavant un nou pla d'igualtat de gènere.

Malgrat que el paper que ha de jugar la universitat en la defensa dels drets i en la lluita contra l'emergència climàtica van centrar bona part del seu discurs, Salvi també va enumerar alguns dels reptes que la institució té al davant aquest curs, com «el desenllaç» de la crisi del Parc Científic i Tecnològic o la concreció del pla estratègic UdG 2030, i va denunciar la manca de recursos.

«Les universitats estem clarament infrafinançades», va afirmar Quim Salvi, ja que «la inversió pública se situa en un 0,7% del PIB» mentre la mitjana europea és de l'1,2%. Tot i així, va assenyalar que no es tracta només d'una exigència al Govern, sinó que cal que la societat sigui conscient del valor de l'educació.

Per la seva banda, la consellera d'Economia i Coneixement, Maria Àngels Chacón, va dir que la Generalitat manté «la rebaixa iniciada el 2017» de les taxes universitàries i que és una de les seves prioritats.

Durant l'acte també es va atorgar la medalla de la UdG a l'exrector Sergi Bonet pel compromís amb la universitat. Bonet, rector del 2013 fins al 2017, va agrair la tasca a l'equip que l'havia acompanyat en un «període difícil de gestionar» per la crisi del Parc Científic, les retallades i la situació sociopolítica.