La Locomotora Negra recordarà a Palafrugell el concert de música sacra que fa mig segle va oferir el mític Duke Ellington a l'església de Santa Maria del Mar de Barcelona amb la Coral Sant Jordi, formació vocal que també actuarà a la cita baixempordanesa. L'espectacle Duke Ellington's Sacred Music, en què també participaran dos cantants solistes i incorporarà ball, és un dels plats forts de la programació del 25è Festival de Jazz Costa Brava de Palafrugell, que se celebra la setmana vinent.

El director de la Locomotora Negra, Ricard Gili, explica que ell i diversos membres de la formació va poder assistir a l'actuació d'Ellingon i la seva orquestra a Barcelona, un recital que els va causar «un gran impacte» i que s'han vist «gairebé obligats» a recuperar-lo en una producció que, a banda de Palafrugell (Teatre Municipal, 12 d'octubre), només es podrà veure al Festival de Jazz de Barcelona.

L'altra cita destacada dels quatre dies de concerts i activitats del festival és un espectacle de producció pròpia, Jazz & Rouge, que marida la gastronomia del restaurant El Càntir de l'hotel Alga, el vi del Celler Arché Pagès i la música de Violetta Curry, antiga component de The Supremes, i el Jaume Vilaseca trio amb un tribut a Ella Fitzgerald. Serà l'11 d'octubre al Centre Fraternal i ja ha exhaurit les 160 places.

I aquest any, dins l'habitual col—laboració del Cine Club Garbí amb la secció Jazz & Cinema, es projectarà el documental La Trompeta Silenciosa (2019), amb guió i direcció de Ramon Tort i música d'Andrea Motis. Aquesta pel·lícula, sobre canvis vitals, pors, contradiccions i jazz, fa un retrat íntim i proper de l'aclamada trompetista, saxofonista i cantant de jazz barcelonina. Joan Chamorro, fundador i director de la Sant Andreu Jazz Band, serà l'encarregat de fer la presentació d'aquesta projecció.

Dins del calendari de concerts gratuïts, el 25è Festival de Jazz Costa Brava programa a la plaça Nova, divendres 11 d'octubre a les set de la tarda, l'actuació de Phat Fred. Aquesta formació, que barreja rock, funk, psicodèlia i jazz, és una de les més representatives d'Europa. Al mateix enclavament, l'endemà al migdia, tindrà lloc l'actuació de Susana Sheiman & L'Energia Big Band amb els Combos de L'Escola de Música de Palafrugell; i a les set de la tarda, Anna Sàez Quintet.

Diumenge 13, darrer dia de Festival, el públic palafrugellenc podrà gaudir de dues actuacions més: a les onze del matí, cercavila pels carrers del centre a càrrec de la Xaranga de L'Escola de Música de Palafrugell, fins a la plaça Nova, i a les dotze del migdia, l'actuació de Clarence Bekker Band. Amb 30 anys trajectòria musical i consolidat ja com un habitual dels grans festivals de soul i jazz del continent europeu, Clarence Bekker ha esdevingut un dels cantants de referència del projecte musical Playing for Change que han liderat estrelles com ara Bono, Keith Richards i Manu Chao.

I com sempre, el festival no oblida el públic més familiar. Divendres, 11 d'octubre a dos quarts de sis de la tarda, a la Biblioteca, Jazz & Kids. Aquest any, la companyia PauerKids apropa a Palafrugell, Black Music, un petit gran viatge. En aquest espectacle dirigit als més petits, tota la família podrà descobrir junta el gran viatge de la música negra, dels ritmes tribals africans i les cançons espirituals fins al funk i la música disco, passant pel blues i el jazz.

Les entrades pel concert de la Locomotora Negra es poden adquirir a la taquilla del Teatre Municipal o a través de la web www.ticketea.com.