Els premis Liberisliber, que s'entreguen coincidint amb la fira de l'edició independent de Besalú d'aquest cap de setmana, han reconegut la novel·la Germà de David Chariandy en l'apartat de narrativa. El jurat ha valorat el llibre publicat per L'Altra editorial i traduït per Marc Rubió «el caràcter atemporal del relat, que es converteix en un al·legat tràgic de la vida anònima de molts migrants».

Els premis entregats ahir durant el sopar-gala volen reconèixer «la tasca heroica» de les petites editorials en els diferents generes literaris, com la literatura infantil i juvenil, la poesia, la narrativa de ficció i no ficció, assenyalen des de l'organització.

El premi Liberisliber Pensa, dedicat a la no-ficció, ha destacat una editorial debutant a la fira, Volcano, per l'assaig Campo Visual de Kathleen Jamie amb la traducció de Pilar Vázquez. Els membres del jurat han volgut reconèixer «la profunditat, serenor i coralitat dels relats de Jamie que ens transporten a un món visual extremadament personal, però alhora d'una capacitat empàtica extraordinària».

Pel que fa al Liberisliber Lira de poesia, se l'ha endut Poemes de cos i ànima, d'Iehuda Amikhai amb traducció de Manuel Forcano, editat per Adesiara. El guardó, que recau per segon any consecutiu en una traducció, considera que el llibre aporta a la literatura del país «una peça imprescindible de la literatura universal contemporània».

Els dos guardons de literatura infantil i juvenil han anat per Yo voy, de Juan Manuel Díaz (ed. Barret) i Mitos nórdicos d'Eva Manzano (ed. Nørdicalibros). El primer va rebre ahir al vespre el premi Xic Imago de llibre infantil i juvenil amb preponderància de la imatge per sobre del text i el segon, el Xic Textus de llibre infantil i juvenil amb preponderància del text per sobre de la imatge.

El premi Francesc Garriga de Poesia per a autors inèdits ha quedat desert en la convocatòria d'enguany.

Desena edició

La fira Liberisliber fa deu anys i ho celebra omplint tot el cap de setmana dues places de Besalú amb llibres d'editorials independents. En concret n'hi ha 65, malgrat que van ser prop d'un centenar les que van voler estar presents a la fira, un fet que certifica «la importància» que ha generat Liberisliber en el sector. El seu director, Miquel-Àngel Codes, assenyala que aquest desè aniversari és «un orgull» i alhora «un repte» per seguir endavant i posa en valor que cada any han «d'innovar» i posar nous atractius a la fira, com l'increment d'activitats culturals o les propostes per als professionals.