Maria del Mar Bonet, Lluís Llach, Els Pets, Gato Pérez i Maria Cinta són alguns dels artistes que Manel «sampleja» en el seu nou disc Per la bona gent, en què també col·labora Sisa i que és ple de referències, en un collage que juga amb l'electrònica i les músiques urbanes. Les sonoritats electròniques ja van aparèixer en l'anterior disc de la banda catalana, Jo competeixo, però la incorporació de clàssics de la música catalana i la incursió en el trap són dues novetats que, en principi, venen de terrenys molt allunyats.

Tot i això, els Manel creuen que «no és tan estrany que coincideixin en un mateix disc» perquè «cada cançó té les seves pròpies necessitats -assenyala el guitarrista Roger Padilla- i nosaltres no ens hem posat cap limitació a l'hora de treballar amb gèneres i textures. Si una cançó ha de ser piano i veu, que ho sigui, si ha de tenir sintes que els tingui, si cal samplejar, se sampleja».

«No estem lligats a cap gènere concret», afegeix el cantant, Guillem Gisbert. «Al principi ens van posar l'etiqueta indie-folk i ara ens volen posar la d'electrònics, però mai no vam ser un grup de folk i definitivament no som un grup d'electrònica, sinó que som Manel i ens nodrim de molts gèneres; i cada vegada més, perquè anem escoltant coses i interessant-nos per altres estils, de manera que s'amplia el ventall».

Un camí cap al qual s'ha obert la banda en aquest disc és el del hip-hop i el trap, especialment en el tema Els entusiasmats, en què utilitzen autotune.

«No és una cançó trap, només utilitza elements del trap», aclareix Gisbert, que reconeix que li interessa molt aquest gènere perquè «és el més revolucionari que ha passat a la música en els últims deu anys».

«Ha estat un canvi molt interessant perquè és una altra manera de fer música, una altra actitud, altres lletres, altres estructures; tot és diferent, i per a la nostra generació, que està més acostumada al pop i el rock, això és com un got d'aigua fresca», diu.

Una aigua fresca que no impedeix que Manel segueixi dialogant musicalment amb èpoques anteriors, des de la Nova Cançó de Maria del Mar Bonet i Lluís Llach fins al rock català d'Els Pets, passant per la rumba de Gato Pérez i la mirada galàctica de Sisa.

El tema de Bonet amb el qual dialoguen és Alenar, que Guillem Gisbert va escoltar un dia que estava reflexionant sobre la falsa bondat i li va ressonar a dins de tal forma que ha acabat inspirant el títol del disc. A partir d'aquí, «la tradició va anar apareixent» i el resultat és especialment evident en la cançó Amb una ram de clamídies, on hi ha fragments de temes de Maria Cinta i Lluís Llach.

La participació del cantautor galàctic és diferent, expliquen: «El tema El vell músic ens va anar portant a poc a poc a un estil molt pròxim a Sisa i, com que és amic, li vam demanar que la cantés» al disc, que tenen previst presentar a la sala La Mirona de Salt, dins Temporada Alta, i al Casino Peralada al febrer.