Ajuntaments i equipaments culturals gironins se sumen un any més a les Jornades Europees de Patrimoni, que se celebren de l'11 al 13 d'octubre. Visites guiades, representacions teatrals, concerts, jornades de portes obertes o exposicions són algunes de les propostes que aquest any com a novetat inclouran també visites adaptades per a persones invidents i amb discapacitat visual en espais com el monestir de Santa Maria de Ripoll, on un guia especialitzat farà una detallada descripció del lloc i es podran palpar les parts més emblemàtiques del monestir.

Així mateix, també hi haurà visites guiades amb intèrpret de llengua de signes en català en diversos monuments de tot Catalunya, entre ells la canònica de Santa Maria de Vilabertran o el monestir de Sant Pere de Rodes. Aquest mateix espai empordanès també acollirà divendres el concert En un Miralh, de Mos Azimans.

Sant Feliu de Guíxols s'hi suma un any més amb dues visites guiades. Per a aquest divendres i diumenge, el Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols i l'Associació d'Amics del Museu han organitzat dues sortides al cementiri de la ciutat, dues activitats gratuïtes però per a les quals cal inscripció prèvia.

Una visita guiada és també la proposta de Cassà de la Selva. Es tracta del recorregut «Cassà sota les bombes», conduït per l'historiador Xavier Niell, que tindrà lloc dissabte a partir de dos quarts de dotze del migdia, a la plaça Petita.

El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà també se sumen a les Jornades Europees de Patrimoni amb la iniciativa Museus amb música, una visita guiada per l'equipament el dia 12 amb un concert de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà.

Pel que fa al Museu d'Art de Girona, proposa una visita guiada dissabte al matí per descobrir la cara B del museu, a més de contes per a petits i grans aquest diumenge.

D'altres museus gironins opten per fer jornades de portes obertes, com el Museu Arqueològic de Banyoles, la ciutat ibèrica d'Ullastret o els museus d'Olot, entre d'altres.