L'escriptora polonesa Olga Tokarczuk i l'autor austríac Peter Handke van ser reconeguts ahir amb el Premi Nobel de Literatura 2018 i 2019, respectivament. Segons la resolució del jurat, Tokarczuk ha estat premiada per la seva «imaginació narrativa» i una «passió enciclopèdica» en la seva escriptura, mentre que Handke ha desenvolupat un treball «influent» amb «enginy lingüístic» i ha explorat la perifèria de l'experiència humana.

Per primera vegada des de fa més de 40 anys -l'última vegada va ser l'any 1974 amb el premi compartit per Harry Martinson i Eyvind Johnson- l'acadèmia sueca ha atorgat dos guardons. Això es deu al fet que s'hi inclou el de l'edició de l'any 2018, que no es va lliurar després de l'escàndol sexual que va suposar la renúncia de diversos dels seus membres.

Olga Tokarczuk (Sulechów, 1962) és autora de vuit novel·les i tres col·leccions de relats, i la seva obra ha estat traduïda a una trentena d'idiomes.

La primera traductora al català d'Olga Tokarczuk, Anna Rubió, celebra que és una «gran autora, una autora valenta». Després de signar la traducció d' Un lloc anomenat antany (Proa), Rubió demana que l'obra torni a reeditar-se, i celebra que la Nobel és coneguda més enllà de Polònia pel seu compromís i la seva «obra universal».

Els seus temes acostumen a estar vinculats amb la terra, la comunitat, els vincles i els papers que exerceixen les dones de les seves històries són molt especials, destaca la traductora.

Les editorials Anagrama i Räta publicaran aquesta tardor l'obra de l'autora polonesa, tant en català com en castellà, com havien previst.

Pel que fa a Peter Handke (Griffen, 1942), és un dels escriptors en llengua alemanya més exitosos de la segona meitat del segle XX i el més polèmic, per la seva postura prosèrbia en les guerres dels Balcans dels 90.

Ha conreat gèneres com el teatre, la poesia, la novel·la, el guió, l'assaig i els llibres de viatge.

És autor, entre d'altres, d'obres com El miedo del portero ante el penalty (1970), En una noche oscura salí de mi casa sosegada (2000). L'única obra traduïda al català és La gran caiguda, editada per Raig Verd el 2014.

Gran coneixedor d'Espanya, a la qual ha dedicat algunes obres, Handke és coautor del guió de la pel·lícula El cel sobre Berlín, de Wim Wenders.

Una quinzena de dones

A dia d'avui, s'han atorgat 112 premis Nobel en aquesta categoria -amb 116 premiats- i només 15 han estat per a dones. L'edat mitjana dels guanyadors se situa en més de 60 anys, i Ruyard Kipling ha estat el guardonat més jove (41 anys) i Doris Lessing, la més gran (88 anys).