L'escriptor i periodista britànic John Carlin i el dibuixant català Oriol Malet, autors de la novel·la gràfica Mandela i el general, van protagonitzar ahir al matí una de les taules rodones de la quarta edició del Girocòmic que s'ha celebrat aquest cap de setmana al Palau Firal de la Devesa, a la ciutat de Girona.

En un acte titulat La representació gràfica dels conflictes històrics, conduït pel llibreter Guillem Terribas, els dos autors van explicar alguns dels secrets d'aquesta obra, editada en català per Comanegra, i que es basa en l'experiència del periodista com a corresponsal a Sud-àfrica, entre 1989 i 1995, i la seva relació d'amistat amb el líder de la lluita contra el sistema polític de l'apartheid. L'obra se centra precisament en el diàleg que Mandela va establir amb el general Constand Viljoen perquè iniciés un procés de desarmament que, al final, va evitar la guerra i va assentar les bases per obrir una nova etapa política post racial al país.

Incorporar l'actualitat

En aquest sentit, el director del certamen, Aleix Freire, va destacar el fet d'incorporar l'actualitat a cada edició de Girocòmic: si l'any passat es va tractar el tema de la censura, aquest 2019 s'ha apostat pel tractament de les relacions socials i els conflictes.

L'aposta del Girocòmic gira entorn de les activitats repartides en dues parts. D'una banda, el vessant més literari i clàssic del còmic, amb taules rodones, la signatura d'autors i presentacions de noves obres, com és el cas del còmic Mandela i el general.

L'altra part de la mostra es dedica al «fenomen del Manga» en general, amb activitats centrades a la tarda. Molts dels seguidors d'aquest tipus de còmic apareixen disfressats dels personatges que més els agraden, un fet que «crida l'atenció i dona vida» a la fira.

Un dels fets més rellevants per a Freire és que cada vegada hi ha més públic adult interessat en el còmic i no es redueix als nens. «El còmic és un tipus de literatura obert a un ventall molt important de públic», va explicar.

Les xifres del Girocòmic

Els centenars d'amants del còmic que van acudir al Palau Firal van trobar cap a cent expositors i multitud d'activitats relacionades amb el còmic. Unes xifres molt diferents de les de la primera edició, on només hi havia nou editorials presentant productes relacionats amb aquest gènere literari. Aquesta crescuda d'una edició a l'altra també s'ha correspost amb el públic assistent. De fet, des de l'organització ja van donar per fet que han repetit els 6.000 visitants de l'any passat, malgrat que en aquesta edició només han obert dos dies, ja que el 12 d'octubre ha caigut en dissabte. Aleix Freire es va mostrar molt content i ja considera «consolidat» aquest festival.

«Evidentment no podem competir amb el Saló del Manga de Barcelona, però ha quedat clar que hi ha cada cop més interès pel còmic també a les comarques de Girona», va assenyalar.