El thriller és el gènere predominant entre les deu novel·les que opten a endur-se el premi Planeta, que es fallarà aquest vespre en el tradicional sopar literari a Barcelona. Gran part de les deu obres finalistes, va detallar ahir l'escriptor Juan Eslava Galán en nom del jurat, han optat per «el que fins no fa gaire es considerava un subgènere». «Els que es presenten al premi responen a la moda literària del moment, i la tendència aquest any és clara, hi ha un gust pel relat policial», va indicar, tot reconeixent que «ara hi ha novel·les literàriament estupendes».

La predominança de la novel·la negra és, segons el jurat, el motiu que explica la reducció del nombre d'exemplars presentats aquest any a concurs (564), perquè «probablement la intriga necessita més temps d'escriure».

La també membre del jurat i escriptora, Rosa Regàs, va voler remarcar que en les novel·les que han llegit «la Guerra Civil s'ha normalitzat, i ja no és un tema prioritari, sinó com a teló de fons».

Carmen Posadas, companya de Regàs i Eslava Galán, va afegir que «igual que amb la Guerra Civil, el tema de la dona també s'ha normalitzat». Si l'any passat el jurat destacava la forta presència de veus femenines, ara «la dona ja no és una bandera a reivindicar, els nous rols de la dona en la societat queden reflectits i hi ha novel·les amb grans personatges femenins que són, simplement, grans personatges», va subratllar.

Per la seva banda, el president del Grup Planeta, José Creuheras, va aprofitar per reivindicar que les administracions fomentin «una societat més lectora», perquè «una qüestió d'estat, per sobre de les ideologies».

El director general de la divisió de Llibreries de Planeta, Jesús Badenes, va destacar «la bona salut» del sector a Espanya, que es preveu que creixi un 2% enguany. Va destacar que «la gran revolució» del llibre no és en l'edició, sinó en la distribució, ja que el llibre electrònic només representa el 5% dels ingressos del sector, però en canvi, la venda de llibres impresos a través de la xarxa suposa el 15% del total. Per aquest motiu, l'editorial Planeta obrirà els pròxims dos anys deu noves llibreries, dues d'elles de forma «imminent», a Mallorca i Almeria.

Badenes va enumerar entre els per als pròxims anys la cerca de nous continguts i «buscar nous canals per portar el llibre al lector», com l'acord signat amb Netflix, segons el qual l'editorial adaptarà a llibre les sèries que consideri, començant amb La Casa de Papel, Élite i La casa de les flores.