L'artista conceptual barcelonina Àngels Ribé va ser guardonada ahir amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques, dotat amb 30.000 euros, en considerar el jurat que la seva obra és «un referent per a les generacions posteriors», segons va informar en una nota el ministeri de Cultura i Esports. «El seu cos és el principal articulador d'accions extremadament meditades en les quals els elements i processos de la naturalesa adquireixen un paper central», assenyala el jurat en el seu veredicte. També s'ha valorat una trajectòria «centrada en l'experimentació» i «pionera de les pràctiques conceptuals dels anys setanta».

L'obra de la guardonada s'ha exposat en galeries i museus de tot el món i el 2011 el MACBA li va dedicar la retrospectiva En el laberint. Àngels Ribé 1969-1984.

Àngels Ribé (Barcelona, 1943), considerada una artista conceptual, va iniciar la seva producció a final dels anys seixanta amb accions, instal·lacions i performances amb la llum i l'ombra, el cos i l'espai com a protagonistes. Entre 1966 i 1969 va viure a París, on va estudiar sociologia i ceràmica i va exercir d'ajudant de Piotr Kowalski i, el 1972, es va instal·lar a Chicago i Nova York, on va exposar amb artistes com Vito Acconci, Laurie Anderson, John Baldessari, Hans Haacke, Gordon Matta-Clark, Martha Wilson i Hanna Wilke, entre d'altres.

La lluita de gènere dels anys setanta, quan el treball creatiu de les dones era encara poc visible, va estar molt present en les seves col·laboracions amb artistes com Eugènia Balcells o Eulàlia Grau. Durant un temps va signar com «A.Ribé» per evitar qualsevol judici previ. Durant els anys vuitanta va tornar a Barcelona, on es va dedicar fonamentalment a la pintura i, ja durant els anys noranta, a realitzar obres escultòriques amb neó i llum sense oblidar mai el component volumètric.