Pau Carrió, pel seu projecte Testimoni de guerra, es va proclamar ahir al vespre guanyador del XIII Premi Quim Masó. L'entrega del premi es va celebrar en el marc de les activitats del festival Temporada Alta 2019, en un acte obert al públic presentat per l'escriptor Josep Maria Fonolleras i celebrat a la sala La Planeta de Girona que va comptar amb l'actuació musical de Toti Soler. Annobón, del Col·lectiu d'Arts Escèniques La Llançadora i l'entitat Fora de Quadre, va quedar finalista del premi.

El projecte Testimoni de Guerra proposa un poema dramàtic, compost per dos textos, dos monòlegs: Vas ajudar la nena? i Des de l'ull de l'huracà, escrits i dirigits per Pau Carrió. El primer construït al voltant de la figura del reporter gràfic Kevin Carter, fotògraf sud-africà que es va suïcidar quatre mesos després de rebre el Pulitzer, que serà interpretat per Albert Prat i el segon de la corresponsal de guerra Marie Colvin, assassinada pel règim sirià després d'una llarga carrera professional, que serà interpretada per Laura Aubert.

Desapareguts en circumstàncies tràgiques, els seus testimonis sobre l'horror ens interpel·laran com a espectadors sobre com ens apropem i reaccionem davant la crueltat i la violència de la humanitat quan ens resulta llunyana social o geogràficament. «Aquest és un projecte petit que no vol ser només el projecte d'una obra de teatre tancada i resolta en sí mateixa. Proposem partir d'un díptic dramàtic» va assegura l'autor sobre el projecte. «Dos monòlegs construïts al voltant de dues veus o figures que fent de testimoni de l'horror, ens interpel·len. Amb aquests dos textos construirem el nucli del projecte: dos peces que poden ser representades en dates alternades i una rere l'altra» va afegir.

El jurat del premi, únic a Catalunya que finança la producció d'espectacles teatrals en català, ha seleccionat dues propostes, entre les 9 propostes presentades, com a finalistes de la tretzena edició del premi. El guanyador rebrà una dotació de 40.000 ? i el muntatge s'estrenarà a Temporada Alta 2020 i es podrà veure també al Teatre Nacional de Catalunya.

El jurat, format per reconeguts professionals de les arts escèniques, enguany ha estat format per: Laura Serra (periodista cultural), Xavier Alberti? (director teatral i director arti?stic del Teatre Nacional de Catalunya), Pere Puig (director de la sala La Planeta), Jep Sa?nchez (director del Teatre Municipal de Girona), Narci?s Puig (Temporada Alta), Carlota Subirós (directora teatral) i Josep Domènech (Bito?). El secretari del Jurat ha estat Guillem Terribas. Els criteris de valoració han estat l'interès artístic, la qualitat i la viabilitat econòmica i tècnica del projecte.

«Europa bull»

En el marc de la programació de la present edició del Temporada Alta, el pròxim 15 de novembre s'estrenarà a El Canal de Salt Europa Bull, el projecte guanyador del Premi Quim Masó 2018, escrit i dirigit per Jordi Oriol i produït per IndiGest. Una obra que reflexiona sobre el sentiment europeista en relació a les polítiques de la UE actual, interpretada per Sasha Agranov, Joan Carreras, Anna Hierro, Olga Onrubia, Carles Pedragosa i Karl Stet.