La quarta edició del festival Som Cultura incorporarà rutes literàries i jocs de misteri per descobrir el patrimoni cultural de les comarques gironines. Durant els caps de setmana e novembre, el festival impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona oferirà 46 propostes culturals.

Som Cultura ha estructurat les propostes geogràficament: el 2 i 3 de novembre, la programació es concentra al Ripollès i la Cerdanya; el 9 i 10 de novembre, a l'Alt i el Baix Empordà; el16 i 17 prendran el relleu el Gironès i la Selva, i els dies 24 i 25 de novembre, a la Garrotxa i el Pla de l'Estany.

Una de les novetats d'enguany són les rutes literàries per conèixer els espais que han estat font d'inspiració d'autors com Josep Pla, Victor Català, Ramon Muntaner o Walter Benjamin, entre d'altres. Algunes d'aquestes activitats, a més, inclouran la participació d'actors com Marc Martínez, Estel Solé o Ernest Villegas, que faran una lectura teatralitzada dels textos que es llegeixen durant la ruta. A més, les propostes permetran conèixer destacats espais com els jardins de Cap Roig o o el memorial Passatges de Portbou.

També proposa un nou cicle per conèixer museus o fortaleses a partir de jocs de misteri, gimcanes o sessions de jocs d'escapada. En total es programen vuit sessions, entre les quals Escape Bunker Roses, en què els participants tindran 40 minuts per sortir del búnquer del castell de la Trinitat de Roses; Misteriós crim a la mansió Garriga, una visita teatral al Museu del Mar de Lloret de Mar adreçada a un públic adult que consisteix en diversos jocs de pistes que han de permetre descobrir un assassí; o Caçadors de joies, que inclou una activitat de geocerca durant una visita a la fortalesa de Sant Julià de Ramis.

La programació presenta activitats inclusives per a col·lectius de persones amb discapacitat, com una nova visita al Museu de la Pesca de Palamós i una visita guiada al Museu d'Olot que permetrà als visitants tocar algunes de les obres exposades.