Laika, l'espectacle guanyador del Premi BBVA de Teatre 2019, inicia avui a Girona la gira dins la programació del festival Temporada Alta. Es tracta d'una creació col·lectiva d'Enric Cases, Marc Costa, Christian Olivé, Daniel Carreras i Iolanda Llansó. Un espectacle de la companyia Xirriquiteula Teatre, inspirat en la primera gossa astronauta, la Laika, que la Unió Soviètica va llançar a l'espai el 1957, i que ha passat a la història per ser el primer ésser a orbitar al voltant de la Terra.

En aquest muntatge, la gossa corre pels parcs i places de Moscou sense ni imaginar-se que el seu destí era als mateixos estels que veia cada nit. Laika es converteix en la protagonista d'una història trepidant que la va dur a la nau espacial Sputnik II. Una història que tot i constituir una aventura apassionant, no va acabar gaire bé per a la protagonista. L'espectacle explica, de manera molt visual, un episodi fonamental de la història dels viatges a l'espai, però també un relat d'abús.

Xirriquiteula Teatre aprofita aquesta història per parlar-nos d'altres històries: les d'aquells que també són víctimes d'abusos i es troben immersos, sense voler-ho, en les lluites de poder d'altres. L'obra ha estat adaptada a sis idiomes, a banda del català (castellà, francès, anglès, danès, portuguès i xinès). I aquest mes de novembre s'estrena en basc. Ha itinerat per Xangai, Lisboa, Copenhaguen, Nantes, Gijón i Barcelona, i està previst que es representi a París, a diversos equipaments de Catalunya i d'Espanya. Dins la gira del Premi està previst que durant l'any vinent també es representi a L'Atlàntida de Vic, l'Auditori Kursaal de Manresa, Atrium de Viladecans i al Teatre Principal d'Olot. Després de cada espectacle, s'ofereix al públic una sessió d'anàlisi i comprensió de l'obra, a càrrec d'experts crítics de Recomana.

La companyia ha rebut diversos guardons per l'obra Laika, entre els quals destaca el premi a Millor Espectacle Familiar concedit pels Premis de la Crítica 2018. El jurat va premiar Laika «per ser un espectacle carregat de màgia, artesania i poesia en un engranatge perfecte, amb un elenc en un estat de gràcia i entrega permanent i perquè en teatre no volem categories, perquè de teatre només n'hi ha un».

Xirriquiteula Teatre neix a Badalona l'any 1985. Des de la seva formació, la companyia ha seguit una prestigiosa trajectòria en el terreny del teatre per a tots els públics. Els seus membres acumulen milers de representacions a tot el món, i diversos premis, cosa que els ha convertit amb el pas del temps en una de les companyies catalanes de referència en l'àmbit del teatre per a públic familiar.

Abans de Laika, la companyia havia aconseguit una notable repercussió amb obres com Cuentos del cielo (2001), Papirus (2004) o A Tempo (2006). En l'apartat de teatre de carrer destaquen els emblemàtics muntatges Agua, Nómadas i el poètic Jirafas, que, tot i el pas dels anys, continua sent un dels grans èxits de la companyia catalana i avui dia se segueix representant arreu del món.