04 de novembre de 2019
04.11.2019
Diari de Girona

Rossell: «Les llengües no són culpables, sinó que són els avatars de la història els que les culpabilitzen»

La cantautora publica un àlbum en castellà on versiona el cantant francès Moustaki i peces de la resistència

03.11.2019 | 23:25
Marina Rossell, a París el passat mes d'octubre.

La cantautora Marina Rossell ha publicat el disc Moustaki y canciones de la Resistencia, que inclou deu cançons en castellà en què versiona el cantant francès i, alhora, peces de la resistència, on hi presenta un tema inèdit propi. Rossell va oferir un avançament amb l'emblemàtica Bella Ciao, que fa cinc cinc anys va gravar acompanyada per Manel i que ara torna a versionar amb Paco Ibáñez. Rossell explica en una entrevista a ACN que, tot i haver-les cantat anteriorment, « Moustaki y canciones de la Resistencia no és cap continuació de res», sinó que se l'han plantejat «tot de nou».

«Aquestes cançons són per a qui les necessiti», explica Rossell, qui en aquest disc canta en castellà temes com El Meteco, Mi soledad, Había un jardín, En el Mediterráneo, Cuánta guerra! o Y una rosa roja. Ara ja fa vuit anys que la cantant va publicar Marina Rossell canta Moustaki i tres de l'àlbum Cançons de la resistència. Ella, però, explica que ha reescrit de nou els temes del nou disc. «Jo em sento lliure fent aquestes adaptacions de Moustaki perquè conec el seu món i les Cançons de la resistència són col·lectives». Rossell explica que aquestes lletres parlen de sofriment i es van fer per resistir «el dolor i la ràbia». Assegura que les canta «per crear esperança i utopia i obrir un horitzó i superar ferides».

Admet que no ha trobat diferències a l'hora de cantar aquestes cançons en català o ara en castellà. «Les llengües no són culpables, sinó que són els avatars de la història els que les culpabilitzen», apunta. Lamenta quan els polítics les utilitzen com «una eina llancívola».

Reconeix que per cantar necessita rodejar-se d'un bon equip de persones que entenguin el que vol fer i amb qui pugin dir-se la veritat a cada instant . «És el disc que he fet potser més lliurement, m'he embrutat les mans per fer-lo perquè ja no m'interessa l'excel·lència, perquè et paralitza». Diu que no importa tant que a vegades una nota estigui ben afinada sinó que emocioni.

Com si nasqués de nou

Rossell explica que tot aquest disc és acústic i no hi ha gens d'electrònica. «És un disc que l'he plantejat com si en nasqués un de nou, no és cap continuació de res. Tot ens ho hem tornat a plantejar de nou».

En aquest disc, col·labora de nou amb Paco Ibáñez i ho ha fet amb una versió de la popular Bella Ciao. «Paco Ibáñez és una veu mítica i platejada que adoro i som com germans». Indica que volia aportar «alguna cosa a totes les versions que hi ha. Jo me les he estudiat totes». Després d'haver gravat aquest disc durant aquest estiu, Rossell ha viatjat a Asunción (Paraguai) per acompanyar amb la veu la coreografia que Ramon Oller ha creat per al Ballet Nacional del Paraguai.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona