El film Els deixebles de Marcel Duchamp, que documenta el festival la Muga Caula de les Escaules, ha guanyat el premi al Millor Documental d'Arts en la 36a edició del Festival Internacional de Cinema de Bogotà. Dirigit per Josep Pérez, el documental testimonia les performances de la tretzena edició de la Muga Caula.

Des del 2005, cada mes de setembre les Escaules ha rebut la visita de desenes d'artistes arribats d'arreu per participar en un festival dedicat a l'acció artística més transgressora que aquest any ha celebrat la seva darrera edició.

De l'amistat que Josep Pérez manté amb el director del certamen, Joan Casellas, va sorgir la idea d'apropar als espectadors els processos creatius del món de les performances que s'hi duïen a terme.

L'any passat, aprofitant la visita del nigerià Jelili Atiku, un dels performers més reconeguts del moment, Pérez va decidir infiltrar-se a La Muga Caula. Centrant-se en el curs impartit per Atiku, el film segueix els passos d'una alumna que decideix realitzar un viatge iniciàtic en aquest univers artístic.

D'aquesta manera, el documental mostra a l'espectador com l'alumna aprèn els primers conceptes i el procés que segueix fins que aconsegueix crear la seva pròpia performance, de la mà d'un professor energètic i passional.

Entremig, el documental també dona veu als diversos professionals que van participar en aquella edició del festival. Artistes reconeguts dins d'aquesta disciplina artística com el polonès Antoni Karkowski o el serbi Nenad Bogdanovic hi apareixen duent a terme la seva acció i explicant el significat de cada pas d'una forma pragmàtica.

Després de ser exhibit a la secció oficial del Festival Internacional de Cine de Valparaíso, a Xile, al festival internacional de cinema documental Visions du réel de Nyon (Suïssa), i al festival de la Cerdanya, on va guanyar el premi al millor documental, Els deixebles de Marcel Duchamp ha estat reconegut al festival de Bogotà, celebrat durant el mes d'octubre a la capital colombiana.