El gironí Javier Cercas i Manuel Vilas, guanyador i finalista de el Premi Planeta 2019, van presentar ahir a Madrid les seves respectives novel·les, Terra Alta i Alegría, coincidint amb l'arribada dels llibres als comerços. Segons van destacar els dos autors, les dues novel·les comparteixen els elements autobiogràfics, així com la visió de la «família» i l'«herència».

«Els grans llibres salven vides, salven gent», va manifestar Cercas durant aquest acte, presentat pel president de Planeta, José Creuheras, i al qual van assistir la vicepresidenta de Govern en funcions, Carmen Calvo, i personalitats de la cultura com l'humorista Peridis o l'actor José Sacristán.

Per a l'autor gironí d'origen extremeny, «la literatura és útil sempre que no ho vulgui ser» perquè, en aquest cas, «es converteix en pedagogia o en propaganda». En el cas del protagonista del thriller de Javier Cercas, el mosso d'esquadra Melchor, llegeix «per necessitat» i aquest, al seu parer, és el perfil del «veritable lector».

En aquest sentit, Manuel Vilas, finalista del Planeta, va destacar que la literatura l'ha ajudat i que segueix «viu gràcies a ella».