Una dona francesa de 62 anys ha acusat el director de cinema francopolonès Roman Polanski d'haver-la violat a Suïssa el 1975, quan ella tenia 18 anys, en una tribuna signada per ella mateixa que publicava ahir el diari Le Parisien. L'actriu i fotògrafa Valentine Monnier ha decidit trencar el silenci en resposta al nou film de Polanski, J'accuse -basat en el famós al·legat d'Emile Zola en favor del capità Richard Dreyfus- amb el qual, diu, el director tracta de netejar la seva imatge presentant la víctima d'un error judicial.

Sobre Polanski pesa des de fa quaranta anys una ordre de crida i cerca per la violació d'una menor als EUA el 1977 i ha estat acusat per diverses dones d'abusos sexuals, cap d'elles franceses, fins ara. «El 1975 vaig ser violada per Roman Polanski. No tenia cap vincle amb ell, ni personal ni professional, a penes el coneixia.

No va ser en l'excés d'una festa (ni alcohol ni drogues). Va ser d'una violència extrema, després d'un descens d'esquí, en el seu xalet a Gstaad (Suïssa)», escriu Monnier a Le Parisien. Segons el testimoni, el cineasta la va colpejar fins que ella va deixar de resistir-se i posteriorment la va violar fent-li sofrir «totes les vicissituds».

Premis del Cinema Europeu

L'advocat del director, Hervé Temine, va declarar a Le Parisien que Polanski «rebutja fermament qualsevol acusació de violació» i recorda que els fets van ocórrer fa 44 anys i mai van ser posats en coneixement de la Justícia. Monnier assegura que va guardar silenci perquè «considerant la impotència de la justícia», no hauria trobat «cap alleujament expressant-me en públic i exposant-me inútilment als meus afins». Però « J'accuse ha marcat el meu límit», diu.

Premis del Cinema Europeu

El testimoni de Monnier transcendeix en el mateix moment que Roman Polanski ha estat mereixedor de dues nominacions a millor director en el Premis del Cinema Europeus (EFA, de l'anglès European Films Awards) per la pel·lícula L'oficial i l'espia. En aquesta categoria també opta al premi el director espanyol Pedro Almodóvar per Dolor i gloria. Almodóvar ha estat nominat en quatre àmbits: a banda de la millor direcció, el film optarà als guardons de millor pel·lícula, guió i actor (Antonio Banderas).