El festival Temporada Alta d'aquest any ha programat fins a sis funcions de La tendresa, un espectacle que provoca grans riallades entre el públic i que és acomiadat amb una intensa ovació. El Teatre de Palafrugell, l'Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí i el Teatre Municipal de Girona (amb una funció divendres, dues dissabte i una diumenge) ja han vist passar el muntatge creat i dirigit per Alfredo Sanzol, que encara té una visita pendent al Teatre Auditori Narcís Masferrer de Sant Feliu de Guíxols, el proper 6 de desembre.

Si tot va com ha d'anar, també allà serà un èxit, i el públic en sortirà satisfet i fent-ne comentaris elogiosos.

De fet, aquest resultat és el que ha aconseguit Alfredo Sanzol des que va estrenar la seva obra, l'abril del 2017, en castellà ( La ternura), al Teatro de la Abadía de Madrid. La peça va rebre aquell mateix any el Premio Valle-Inclán de Teatro, el més ben dotat econòmicament de l'escena espanyola, i les seves representacions eren plenes de públic entusiasmat i rebien crítiques excel·lents.

Més o menys el mateix va passar quan Sanzol va traduir La ternura al català, La tendresa, i la va portar a Barcelona, a principis d'aquest 2019 de la mà de Dagoll Dagom i T de Teatre, on de nou va ser rebut amb grans elogis per part de públic i crítica (amb algunes excepcions, és clar, que sempre n'hi ha).

Aquest muntatge sobre una dona i les seves filles que intenten fugir dels homes i se'n van a una illa que creuen deserta però en la qual conviuen un home i els seus fills que fa vint anys van decidir allunyar-se de les dones beu directament de Shakespeare i la seva manera d'entendre la comèdia.

Embolics, diàlegs ràpids i enverinats, dobles sentits, murrieria, jocs i confusions fan avançar la trama amb la complicitat indispensable d'un equip d'intèrprets solvent, ben compenetrat, i que dota la funció del dinamisme, la picardia i l'energia que necessita. Les relacions entre homes i dones, els tòpics i la manera de superar-los, la recerca de l'amor, la defensa de la llibertat individual, l'alegria de viure... Són alguns dels temes tractats des del prisma de l'humor en aquesta obra, que en el seu pas per Temporada Alta ha mantingut la seva trajectòria triomfal.