La modernitat, el rock and roll o la por al comunisme, però també la Vespa o els dissenys de Balenciaga. Els anys 50 han deixat una llarga llista de fenòmens icònics que ara recull una exposició fotogràfica al Centre Cultural la Mercè de Girona. La mostra Blue Skies, Red Panic. Anys '50 a Europa, que s'inaugura aquest vespre, recull imatges d'alguns dels arxius fotogràfics més importants d'Europa. El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona també hi participa, aportant-hi imatges de Martí Massafont, Salvador Crescenti i Antoni Varés.

L'exposició il·lustra els anys cinquanta d'una Europa emergent, en precari equilibri entre Orient i Occident, entre la llibertat i la repressió, el terror i l'eufòria. Així, les imatges contrasten la visió idílica de l'època, una dècada de colors vius i invents moderns, amb la que es vivia en diversos punts del continent pel «pànic roig».

La mostra, una exposició itinerant que prové de Pisa i que continuarà la gira a Anvers i Berlín, forma part del projecte European Kaleidoscope en el qual participa el CRDI. A partir de 26 fotografies de gran format agrupades en onze temes, el projecte vol posar en relació la fotografia patrimonial amb les noves tecnologies, per descobrir la vida als anys 50 a partir del llegat iconogràfic i alhora potenciar l'interès ciutadà pel patrimoni.

Aquesta mostra es podrà veure al claustre de la Mercè fins el 19 de desembre. En el marc de la inauguració, el periodista i exdelegat de la Generalitat de Catalunya a Suïssa i França, Martí Anglada, farà la conferència França, al timó europeu dels anys 50; Alemanya, al timó dels anys 2000.