L'Ajuntament de Blanes ha iniciat els tràmits per excavar la penya dels Padrets, on hi ha un jaciment arqueològic que data de l'edat romana. Aquesta és una de les últimes poblacions romanes de Catalunya que segueixen sota terra. La zona, que se situa al barri de Sa Massaneda del municipi selvatà, hauria acollit la ciutat de Blanda.

Abans d'iniciar les excavacions, l'Ajuntament haurà de construir un mur de contenció per estabilitzar el talús. Es preveu que la construcció comenci aquest desembre i posteriorment es farà una primera excavació per delimitar l'abast del jaciment. Es calcula que en els Padrets hi podria haver construccions fetes entre el 75 abans de Crist (aC) i el 50 després de Crist (dC).

Als anys 70 es va fer una primera excavació a la zona que va permetre identificar algunes cases romanes disposades en perpendicular al terreny. Ara, l'objectiu és poder analitzar amb més detall totes les edificacions que hi havia en aquest nucli urbà durant l'època romana.

Segons el director de l'Arxiu Municipal de Blanes , Toni Reyes, les restes que hi ha als Padrets podrien ser coetànies a dues altres ciutats que tenen destacats jaciments del principi de l'època romana, Iluro (Mataró) i Bétulo (Badalona). De tota manera, es preveu que el jaciment blanenc sigui més petit.

De cara al primer informe sobre el perímetre del jaciment, l'Ajuntament de Blanes l'ha encarregat a l'empresa Atri, Cultura i Patrimoni per 4.5000 euros. Es tracta de la mateixa que ha fet altres excavacions romanes a la Selva, com ara les de Caldes de Malavella. Després de l'informe que es farà aquest desembre, es calendaritzaran les excavacions. L'Ajuntament de Blanes hi ha destinat 615.600 euros per a tot el projecte, inclosa la museïtzació de les restes. Part del finançament prové del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat.

Tasques de desbrossament

Abans que arrenquin els treballs preliminars al jaciment, des de l'Ajuntament ja s'està actuant sobre el terreny per tenir-ho tot a punt i anar avançant feina. Per això, fa uns dies es va desbrossar bona part de la superfície i s'acabarà de preparar amb l'acció d'una retro-excavadora supervisada per tècnics perquè així els treballs preliminars es puguin fer de la manera més efectiva possible, segons ha informat en un comunicat l'Ajuntament de Blanes.

Els preparatius inclouen també una acció de col·laboració i conscienciació ciutadana que compta amb la plena implicació dels veïns de Sa Massaneda. El pròxim diumenge 1 de desembre s'ha organitzat una jornada de neteja amb un grup de voluntaris i voluntàries, amb l'objectiu de netejar les restes d'escombraries que s'acumulen, sobretot a l'interior d'un gran receptacle que hi ha al cim de la penya.

La jornada està organitzada per l'Ajuntament de Blanes, amb la col·laboració de l'Àrea de Residus i Neteja de Residus i Enginyeria, Protecció Civil, l'Arxiu Municipal i l'Àrea d'Alcaldia. Es començarà a les 10 del matí i s'espera tenir-ho enllestit a les 12 del migdia, ja que amb el desbrossament realitzat fa uns dies, ja s'ha pogut treure bona part de la brutícia que s'hi havia anat acumulant.