L'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona, ha acollit aquesta setmana la presentació del llibre, La Portalada de Ripoll. Creació, conservació i recuperació. Es tracta d'una publicació que agrupa una vintena de treballs científics de diferents autors, que troben el seu origen en el simposi internacional homònim celebrat a Ripoll l'any 2013, i que ofereixen mirades diferents i complementaries sobre la portalada i sobre altres obres d'art relacionades amb ella des dels punts de vista de la historia de l'art medieval, la conservació-restauració i la recuperació del monument en el marc de la Catalunya contemporània.

La Portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels monuments romànics més importants de Catalunya i de tota Europa. Això s'ha traduït en una llarga sèrie de treballs científics, així com d'accions de conservació i restauració, que son testimonis del reconeixement dels seus valors patrimonials i fins i tot d'identitat.

La presentació, presidida per la presidenta dels Amics de l'Art Romànic, Francesca Español, va comptar amb la presència de l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell.