Mientras dure la guerra, d'Alejandro Amenábar, és la pel·lícula favorita de la 34a edició dels Premis Goya amb disset nominacions, seguida per Dolor y gloria, de Pedro Almodóvar, que compta amb setze candidatures, i La trinchera infinita, d'Aitor Aguirre, Jon Garaño i Jose Mari Goneaga, amb quinze. Els guanyadors es coneixeran el 25 de gener.

La cinta d'Amenábar, que narra l'històric combat dialèctic de Miguel de Unamuno i Millán Astray a la Universitat de Salamanca, aspira, entre d'altres, als guardons a Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Millor Actor Protagonista (Karra Elejalde), Millor Direcció de Fotografia, Millor Guió Original, Millor Direcció de Producció, Millor Actor i Actriu de Repartiment (Vicente Vergara i Nathalie Poza).

Per la seva banda, Dolor y gloria competirà en les categories de Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Millor Actor i Actriu Protagonista (Antonio Banderas i Penélope Cruz), actor i actriu de repartiment (Asier Etxeandia i Julieta Serrano), Millor Muntatge, Millor So o Millor Guió Original.

En el cas de La trinchera infinita, el trio format per Garaño, Arregi i Goneaga competirà en quinze categories, entre les quals destaquen les de Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Millor Actor i Actriu Protagonista (Antonio de la Torre i Belén Cuesta), Millor Muntatge, Millor Música Original, Millor Direcció de Producció i Millor Direcció de Fotografia.

Pel que fa a nominacions, la quarta amb més opcions és Intemperie, de Benito Zambrano, que competirà pels guardons a Millor Pel·lícula, Millor Guió Adaptat o Millor Guió Original, entre d'altres. Així mateix, la cinta d'animació Buñuel en el laberinto de las tortugas aspira a quatre guardons, igual que O que arde i Ventajas de viajar en tren. En concret, O que arde, d'Oliver Laxe, que va aconseguir el Premi al Jurat al Festival de Canes, competirà també com a Millor Pel·lícula, Direcció i Millor Actriu Revelació per Benedicta Sánchez, de 84 anys.

Al costat de Banderas, Antonio de la Torre i Karra Elejalde, també aspira a Millor Actor Protagonista Luis Tosar ( Quien a hierro mata). A l'apartat de Millor Actriu hi ha, a més de Cruz i Cuesta, Marta Nieto ( Madre) i Greta Fernández ( La hija de un ladrón).

A l'apartat a Millor Actor de repartiment hi ha, a més d'Etxeandia, Leonardo Sbaraglia ( Dolor y gloria), Luis Callejo ( Intemperie) i Eduard Fernández ( Mientras dure la guerra). Per la seva banda, a més de les ja citades Julieta Serrano i Nathalie Poza, també aspiren al premi Mona Martínez i Natalia de Molina ( Adiós).

L'empordanès Enric Auquer competirà pel guardó al Millor Actor Revelació per Quien a hierro mata, juntament amb Nacho Sánchez, Vicente Vergara i Santi Prego. En la categoria femenina, hi ha Pilar Gómez, Beneficta Sánchez, Carme Arrufat i Ainhoa Santamaría.

Quant a la categoria de Millor Direcció novella, Belén Funes és l'única dona que aspira a aquest guardó amb La hija de un ladrón i competirà amb Salvador Simó (El laberinto de las tortugas), Galder Gaztelu-Urrutia, per El hoyo; i Aritz Moreno, per Ventajas de viajar en tren.