L'exposició Falsos verdaders. L'art de l'engany té com a punt d'inici l'episodi viscut al Museu d'Art de Girona al voltant de l'adquisició d'unes taules renaixentistes, atribuïdes a Pere Mates, l'any 2016. Aquell any van sortir a subhasta sis taules renaixentistes, dues d'elles idèntiques a unes altres que feia sis anys, el 2010, el Museu havia comprat, segons han explicat els mateixos responsables. Posteriorment i davant d'aquesta situació, un exhaustiu procés d'estudi i anàlisi de totes elles va revelar, finalment, que les obres inicials eren falses. Ara es pot veure tot això en una exposició al Museu d'Art que promet ser un dels atractius de la temporada.

Aquella descoberta va plantar la llavor de l'exposició que ara es presenta al Museu i que proposa, alhora, un suggeridor discurs visual entorn del que hem anomenat «l'art de l'engany». Falsos verdaders s'endinsa en la part més fosca i bruta del mercat de l'art, segons destaquen els seus promotors. Una proposta oportuna i arriscada en un temps en què la mentida «ens amenaça camuflada de postveritat, i on la simulació i la falsedat busquen mil estratègies per fer-se creïbles», asseguren.

La mostra està comissariada per Joan Bosch i Francesc Miralpeix, ambdós professors de la Universitat de Girona amb la col·laboració del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

La mostra, que es va inaugurar el 22 de novembre passat, es pot visitar a l'àmbit 2 del Museu d'Art de Girona. El públic té l'oportunitat de veure tot aquest procés fins a l'abril de l'any vinent.

Aquesta no és l'única activitat que ens ofereix el Museu d'Art. A banda que cada primer diumenge de mes de 10 del matí a 2 de la tarda es pot visitar el museu de forma totalment gratuïta ja està anunciada la propera exposició: serà el 14 de desembre amb la inauguració de la mostra «Modest Urgell, més enllà de l'horitzó». I de cares al Nadal, el Museu organitza diverses activitats: el 15 a les 11.30 h un taller per guarnir el bastó del tió; el dissabte 21 a les 11.00 h, una cantada de Nadales a càrrec de l'escola El Preludi i el 28 de desembre a les 11.30 h una festa de benvinguda a l'any nou.