El Claustre de la Universitat de Girona (UdG) avala la gestió del rector Quim Salvi en el que és el segon any de mandat al capdavant del centre. Aquest dijous, el rector ha rendit comptes de l'acció de govern del 2019 amb l'exposició de l'informe anual que posteriorment s'ha sotmès a votació. El document ha rebut el suport de prop del 70% dels vots emesos.

Salvi ha fet un balanç del 2019 a partir de tres eixos: l'activitat universitària, les accions relacionades amb la comunitat universitària i les accions de govern.

Tot i que encara s'hi està treballant, es preveu que el pressupost del 2020 fregui els 100 milions d'euros, uns 3 milions més que el d'enguany per l'aplicació dels increments salarials dels treballadors públics aprovat pel govern espanyol.

"Em sento molt satisfet perquè ha estat un any molt intens, a nivell de gestió per tot el que ha passat a nivell social, econòmic i polític i haver pogut desenvolupar 212 accions de govern és un èxit molt important", ha afirmat el rector de la UdG, Quim Salvi, minuts després de la votació dels membres del Claustre que han avalat la seva acció de govern del 2019 amb prop d'un 70% dels vots emesos. Concretament, 48 vots a favor dels 69 que s'han emès en total. Salvi ha destacat que entomen els dos anys que queden de mandat amb una situació "molt favorable" pels suports de la comunitat universitària i amb la voluntat de seguir complint amb el programa que actualment ja s'ha executat en més del 50%.

La votació s'ha fet després que Salvi exposés les principals línies d'acció del 2019 en una sessió que s'ha fet a la sala d'actes de la Facultat de Medicina. L'acte ha començat a les deu del matí i s'ha allargat fins a dos quarts de tres de la tarda. El balanç s'ha fet a partir de tres eixos principals: l'activitat acadèmica, la comunitat educativa i les accions de govern.

El rector ha fet èmfasi en la gestió que s'ha fet del model docent, seguint principis com el de la innovació, qualitat, flexibilitat o la inclusió. Sobre aquest últim aspecte, ha destacat la continuació del sistema de beques salari que es va iniciar el curs passat amb dotze ajuts per a persones amb pocs recursos. Durant el curs 2019-2020 s'ha incrementat fins als 22 ajuts, 19 dels quals són finançats per la universitat i tres per fundacions privades. La voluntat és anar incrementant amb set beques noves per any. També s'han concedit 21 ajuts per a investigadors en formació de la UdG (IFUdG 2019-2021) a partir d'un nou conveni amb el Banc Santander.

La falta de recursos i la defensa de llibertats

D'altra banda, també ha fet referència a les dificultats de finançament de la universitat pública. "Som en un període de recursos públics migrats, que limiten la nostra capacitat de maniobra i la resposta als reptes que truquen a la porta de la UdG", ha dit. I ha recordat que s'han sumat a la petició que hi hagi una rebaixa de les taxes universitàries i a la millora del finançament de les universitats públiques per revertir la situació de "risc" en què es troba el sistema universitari català.

El context polític també ha aparegut en el discurs del rector. Segons Salvi, "som en un període polític sense precedents, amb una pèrdua de llibertats col·lectives i una erosió de principis democràtics que pensàvem innegociables", ha afirmat en el seu discurs. És per això que ha reivindicat la necessitat d'"enfortir" el perfil "ètic" de la tasca de la universitat i seguir amb la transmissió de valors universals, com la solidaritat, la igualtat o la sostenibilitat, ara que "de nou es veuen amenaçades algunes de les conquestes que es consideraven immutables".

Davant els reptes que viu la societat i els constants canvis, s'ha traçat un "quadern de bitàcola" que pivota sobre tres principis: el pla estratègic UdG2030, el projecte Girona Regió de Coneixement per crear xarxa i les iniciatives innovadores adaptades a la universitat.

Més contractacions

Durant el curs 2019-20 s'han contractat set noves places de personal docent investigador (PDI) que es cobriran el primer trimestre del 2020. El gener vinent, se'n convocaran cinc més. A més a més, s'ha incorporat dos professors agregats al Departament de Ciències Mèdiques i s'han consolidat 22 places d'agregats que estaven d'interins. També es preveuen tres incorporacions més als Departaments de Geografia, Dret Públic i de Didàctiques Específiques. Segons Salvi, en un context de "restriccions pressupostàries de capítol 1, la UdG ha fet una execució del 100% de la plantilla que permet la legislació "amb l'objectiu de fomentar el relleu generacional i fer confiança amb aquells professionals que porten anys sense plaça definitiva.

Prop de 100 milions de pressupost el 2020

Salvi ha fet referència a l'"excepcionalitat del moment" amb uns pressupostos prorrogats tant de la Generalitat com de l'Estat. Malgrat les dificultats per "equilibrar" el pressupost de la UdG, els comptes estan sanejats i compleixen totes les normatives comptables i fiscals segons es recull en la darrera auditoria feta. Actualment s'està treballant en el del 2020 i la previsió és que fregui els 100 milions, tres milions d'euros més que el d'enguany. L'augment es correspon a l'aplicació dels increments salarials que s'han aprovat pel govern espanyol.

La subhasta d'edificis del Parc Científic

En relació a la liquidació del Parc Científic i Tecnològic, el rector ha informat que el jutge encarregat del cas ha tancat la "peça sexta" declarant que el concurs de creditors és de caràcter "fortuït" de manera que es "descarreguen" responsabilitats dels sixanta antics patrons del Parc. Una bona notícia, segons el rector, que ha reconegut la feina de gestió que s'ha durant tots aquests anys i ha recordat que el parc és un "model d'èxit" amb plena ocupació dels espais i més de 1.200 treballadors, entre empreses i grups de recerca. I en relació a les subhastes pendents, ha explicat que properament sortiran tres unitats més, entre les quals hi ha l'edifici Casademont, el Centa i el Giroemprèn. Des de l'equip de direcció i el Consell Social es preparen per un "possible" retorn d'actius a la UdG. Defensen que seria una "gran oportunitat i alguns reptes" per haver d'assumir part del deute i la incorporació del personal del parc a la plantilla de la universitat. És per això, que mantenen converses amb Generalitat i Estat per "anticipar" acords futurs.

Aquest és el segon informe que el rector sotmet a aprovació del Claustre després que prengués possessió del càrrec el 29 de desembre de 2017. El primer va aconseguir el suport del 66% dels membres del Claustre.